Siapakah disebalik Facebook???

4:56 PM

Got this in my mail box: Credit to Uncle Don


Aku baru terbaca mengenai tulisan Khai di blognya mengenai Facebook.Selepas selesai membacanya, aku rasa terpanggil untuk berkongsi ceritamengenai Facebook ini. Walaupun bagi sesetengah orang cerita ini cerita lama, tetapi apa salahnya aku kongsikan sekali lagi sebagai info tambahan. Ramai yang suka menggunakan laman web sosial seperti MySpace,Frienster,Tagged dan juga Facebook untuk mencari kawan dan juga member lama diruangan maya. Ada yang menjadikan laman web sosial sebegini sebagai satu tempat untuk mereka berkarya, tidak kurang juga yang menjadikannyasebagai satu tempat dalam memperjuangkan wadah dan pemikiran masing-masing. Yang penting, ianya PERCUMA dan itulah yang aku ingin kongsikan.


Lamab web sosial sekarang tidak ubah seperti blog. Dengan menggunakan umpan yang paling senang iaitu PERCUMA, berduyun-duyun penggunaInternetakan berusaha untuk mendapat satu account bagi diri masing-masing.Apatah lagi kalau username mereka masih belum diguna pakai oleh oranglain. Betulkan? Jadi sebagai pembuka kata, hari ini kita akanberkongsisedikit info mengenai laman web sosial yang sedang meletup iaituFACEBOOK.


Sebenarnya, ada sebahagian "dark side" yang tidak diketahui oleh berjuta pengguna internet di dunia ini mengenai Facebook. Ini adalah satu konspirasi teori yang telahpun menjadi fakta benar dan apa yang bolehkita lakukan sekarang adalah "lihat" dan "terus melihat". Jika ada diantara kita yang telah meletakkan butir-butir peribadi sebenar didalamFacebook, maknanya tiada apa lagi yang kita boleh lakukan. Sedarkahkitasiapa sebenarnya di belakang Facebook? Sedarkah kita bahawa semuadata-data yang kita berikan itu telahpun disimpan oleh pihak CIA?


Mereka boleh mengakses semua mengenai kita dan dengan mudah mendapatsemua butir-butir diri tanpa perlu bertanya kepada kita, bos kita,kawan-kawan kita, pihak universiti kita, keluarga kita dan banyaklagisumber at anytime they want! Dan yang lebih menyedihkan lagi, ramai dari kita terutamanya rakyat Malaysia sudah pun memberikan 100% info dan butir-butir diri mereka dengan TEPAT.Apabila ditanya, mereka dengan mudah menjawab, "nanti kalau member lama atau member sekolah ingin mencari kita, senang sikit!"


Malang sekali bukan itu yang berlaku. Dalam pada keghairahan yang kita sendiri wujudkan terhadap Facebook,kita sedikitpun tidak membaca dasar ataupun polisi yang Facebook letakdi dalam laman web mereka. Yang kita tahu hanyalah PERCUMA dan sikapr amah dan jujur kita itulah yang boleh memakan diri kita sendirisebenarnya. Mari kita lihat apakah yang Facebook nyatakan mengenai butir-butirperibadi yang kita sendiri masukkan dalam account Facebook kita.


Cuba bayangkan! Facebook yang telah menjadi kegilaan pengguna internet adalah tempatyang paling mudah untuk CIA mendapatkan data peribadi mereka denganPERCUMA. Bagi pengguna kebanyakan (mereka yang bukan extreme),mungkinia tidak akan membawa keuntungan kepada pihak CIA tetapi bagi merekayang mempunyai "title" sebagai "professional" seperti seorang doktor,peguam, PROFESSOR, scientist dan yang seumpamanya... inilah MANGSA CIA yang sebenarnya.


Mengapa? Kerana sama ada kita percaya atau tidak, ramai golongan professionalyang meletakkan segala butir-butir mengenai diri mereka denganlengkapbagai nak rak dengan alasan mereka mempunyai kawan di seluruh duniadanmasing-masing tidak mahu "kalah" dalam menceritakan semua kejayaandankegiatan yang telah mereka kecapi. Bukankah itu semua adalah PRIVACYdiri sendiri?


Pernahkah kita/mereka fikirkan mengenai RISIKO yang mereka letakkankeatas diri mereka sendiri?- Habis semua data mengenai aktiviti dimasukkan.- Habis semua data mengenai achievement diri dimasukkan.- Address, hometown, phone number, clubs, jobs, rekod pendidikan,interests, daily schedule, habis diberikan begitu sahaja. Itu semuaakandisimpan oleh pihak CIA sebagai data yang boleh dijadikan statistikuntuk kegunaan mereka pada masa hadapan. Malah, maklumat mengenaikeluarga juga dimasukkan dengan selamba. Kita marah bila orang mengambil tahu hal kita.Kita marah bila orang mencungkil privacy kita. Tapi kita tidak sedar yang kita telah "berikan" semuanya di dalam Facebook kita!


Ikut percakapan kasar orang di warung kopi, bunyinya memang menarik. Ini dialognya: Esok kalau katakan mereka hendak menyerang Malaysia, mereka sudahpun tahu dimanakah golongan bijak pandai di Malaysia ini berada/tinggal. Sebelum dia serang, mereka akan bunuh dahulu golongan bijak pandai ini.... tiada apa yang tinggal.


Bukankah semua info yang mereka perlukan sudahpun ada dalam tangan mereka? Facebook best!Face book nombor 1 sekarang !!!Memang betul. Itu memang satu fakta. Tiada siapapun boleh menafikannya. Dan ini juga adalah satu fakta:Facebook telah di tampung sebanyak USD500,000 oleh bekas CEO Paypal,Peter Thiel. Jadi tiada masalah untuk mempromosikannya. Tidak cukup dengan itu, sebanyak USD12.7 juta telah dilaburkan ke dalam Facebookoleh James Breyer dari Accel Partners.


Mereka semuanya ada agenda yang mereka sendiri faham. Jika kamu hendak tahu siapakah mereka semua ini dan siapakah DALANG di sebalik laman web sosial ini,kamu harus memberikan fokus yang sepenuhnya pada slide flash video yang akan kamu lihat sebentar lagi. Mainkannya berulang-ulang dan cuba fahamkan. Satu lagi, pihak CIA sendiri menggunakan Facebook group to untuk merekrut staffnya bagi program kesayangan mereka iaitu National Clandestine Service. Malah, Dr Anita Jones juga telah menjadi sebahagian dari Dark Side ini. Dr Anita Jones adalah Defence Research and Engineering Director untuk US Department of Defence.


Bagi aku, bersosial di laman web seperti Facebook ini tidaklah salah.Malah bagus kerana silap haribulan, boleh buat duit lagi. Tapi berhati-hatilah dengan semua privasi diri sendiri. Jangan sesekali memberikan maklumat penting. Palsukan semua maklumat yang dirasakan tinggi privasinya. Maklumlah.. rakyat Malaysia inikan cepat terpengaruh.Apalagi dengan benda PERCUMA sebegini. Bukan hendak mengata diri sendiri, tetapi ini telahpun terbukti.Kalau tidak percaya, pergilah di Fotopages dan lihat siapakah pengguna terbesar Fotopages kelolaan rakyat Israel tu...! Jawapannya adalah rakyat Malaysia. Tidak syak lagi...


Jadi, apa yang perlu kita lakukansekarang? Jawapannya mudah. Bagi mereka yang pernah memasukkan data privasimereka, senyum sahajalah. Bagi mereka yang belum dan baru nakmendaftar,berhati-hati. Itu sahaja.

You Might Also Like

1 comments

  1. facebook is not my thing and never will be one!

    ReplyDelete