Monday...

10:27 AM

Alhamdulillah. Dua-dua kanak kanak riang itu memberi kerjasama yg sangat excellent pagi ini. Ye la, weekend cukup tidur, cukup makan, cukup main, cukup manja...cukup sumanya. Pagi ini tiada yang merengek-rengek untuk dimandikan. Semuanya menyerah diri aje. Lapang fikiran.

Lepas anta kanan-kanak riang tu, aku shoot terus ker KUIS dengan Aisyah (adik yang paling bongsu). Dia ada kelas MUET. Ingat nak layan breakfast kat Mc D. Masa tu pukul 8.25am. Congak timing macam sempat aje aku nak reach office on time 9.30am. Tapi kene rushing.Malas. Ada karang yang tercekik Mc Muffin tu pulak! Owh tidak. Rancangan ke Mc D gagal. Ada bagusnya juga. Tak perlulah aku makan high calories breakfast. Kalau laki aku baca ni, mesti nak termuntah dia.

Aku ini, kalau nak ikut selera memang hari-hari nak bedal Mc D. Mana boleh kan. Bukan tak boleh dari segi dollar amount nye saja, tak boleh juga dari segi kesihatan aku ni. Aku kan overweight. Haa..terang-terang aku cakap kat sini. Malasssssss nak hipokrit. Kalau ikut timbangan weighing scale yang canggih manggih tu, aku punya BMR, cuma 1000 lebih sikit aje. Satu hidangan untuk MC Breakfast tu paling kurang mahu tak 250cal. Lunch lagi. Dinner lagi. Snack lagi. Exercise lagi laaaaaaaaaa.... ke laut. Metabollic age aku pulak 40. Satu opis gelakkan aku ari tu. Sadis sadis. 10 tahun tua dari usia sebenar.

Sejak aku tahu BMR aku, makan pon tak berapa nak selera. Makan yang patut-patut aje. Tapi tak lama. Malas pulak nak cerita. Lain kali aje la eh...

Jaundice

5:26 PM

Semalam dengan hari ni aku memang fully occupied. Keje keje keje. Time nak balik time tu la kene create payment to vendor, time tu la nak itu nak ini. Sudahnya pukul 7 baru la keluar office. Nasib baik opis dekat ngan umah.

Ada good news. Dapat niece yang pertama sebelah hubby. Ainul Mardhiah namanya. Tapi kene warded NICU sebab jaundice. Teringat dekat Alya. Dia lagi la dulu kene prolong jaundice.

Masa preggie dia senang aje. Tak banyak karenah. Masa tu kami masih duduk umah flat kat Taman Putra Perdana Puchong. Kerja pulak kat Dataran Sunway, Kota Damansara. Jauhhhhh memangg jauhhhhhh. Mencari rezeki la katakan.

Bak kata mak mertuaku, bahagian masing-masing. Ada yang senang masa mengandung, susah nak bersalin. Vice versa. Aku pulak susah time nak bersalin. 12 jam kat labour room. Tu belum kira time dia bagi ubat untuk buka pintu rahim. Sakit tang tu aje dah 2 hari. Sudahnya kene c-sect juga. Tapi syukur Alhamdulillah. Sumanya selamat.

Alya lepas lahir tak banyak karenah. Asyik tidur aje. Dia kene jaundice bila aku dah discharge. Berulang alik ke hospital. Sebab jaundice dia belum tahap serius sehingga kene warded. Tapi..prolong pulak!

Masa dalam pantang tu, setiap minggu aku ke hospital serdang. Buat blood test dengan urine test untuk Alya. Bayangkan la betapa tegarnya seorang ibu. Aku boleh drive sendiri ke hospital dengan sakit c-sect yang bersisa-sisa tu. Menunggu giliran sorang-sorang. Dari parking area yang jauh untuk ke bilik rawatan. Kalau difikirkan memang tak sangka aku boleh melalui saat sat itu. Allah is Great. Hubby sekali sekala akan teman. Kesian dia asik EL aje.

Kes Alya ni takkan ku lupa hingga ke akhir nyawa. Dua bulan Alya kene jaundice. Dua bulan juga kulit dia kuning, mata dia kuning. Serba serbi kuning. Risaunya Allah aje yang tau. Macam-macam kami usahakan. Susu kambing, bunga sen-sei, jemur cahaya matahari...fuhh...tapi bila dah dua bulan tu, paediatric kata dia allergy breast milk aku.Doctor kata jangan berhenti breastfeed. Teruskan aje.

Masuk tiga bulan, Alya punya kulit jadi putih melepak. Kulit dia putih dan bersih. Syukur pada Tuhan.

Ni hubby dah hint untuk yang ketiga pulak ni...

Bangun pagi, gosok gigi, cuci muka, terus mandi...lalalalalalala

11:32 AM

Pagi ni, kami sekeluarga bangun awal dari biasa. Pukul 6. Sebabnya, aku, nurin & alya tidur kat hall. Tau-tau je la kalau tidur kat hall kan, semua bunyi boleh dengar. Terutamanya bunyi alarm handphone hubby. Hubby pulak tidur kat dalam bilik master (macam bilik sauna). Tak sanggup aku nak tido kat bilik sauna tu. Berlengas. Anak-anak pon tido pakai diapers jer...Panassssss. Baru panas dunia kan. Ni kes manja sangat la ni.

Lupa nak cakap kenapa kitaorang tidur bersepah-sepah ni. Ni suma aircond punya pasal. Buat hal. Sebenarnya dah 3-4 kali jugak kitaorang macam ni. Penat dah call orang tuk service aircond (kawan hubby). Tapi itu ler, tak datang-datang. Nak panggil orang lain takot xtra charge pulak. Dah ler poket tengah merundum...huhuhuhu..time ni pulak aircond ni buat hal. Duit yang kene kebas tu cukup beli satu lagi unit aircond.Cukup-cukup, tak nak kenang lagi peristiwa pahit ituuu.

Back to bangun awal pagi ni. Seronok betul. Boleh buat breakfast tuk hubby. Tuna sandwich. Buat Spaghetti Bolognaise (Beef) tuk lunch & dinner sekali. Tengah ada mood. Anak-anak pon senang aje nak mandi. Adik memang best..sporting gila. Kakak pulak...memang kene very tactical. Banyak sangat trick dia.Normila, banyak-banyak la bersabar...

Bangun awal pon, tetap jugak sampai opis lambat. Pukul 10.10am. Ntah apa-apa laaa . Ni pon tak buat keje lagi. Facebooking dengan blogging. Nak tunggu email opis masuk loading lambat sangat. Alasan pulak kan?? Amik ko...117 email masuk.

Cerita Pagi-Pagi

2:02 PM

Rindu betul kat bebudak dua orang tuh. Sapa lagi kalau bukan puteri-puteri yang comel tu. Masih terngiang-ngiang lagi suara diaorang pagi tadi.

Si Kakak tak nak pergi sekolah. Ada saja tricknya. Merengek-rengek. Berbedak sambil baring layan kartun Donald Duck. Katanya nak mama bedak kakak macam baby.
Si Adik pulak terlampau excited. Tak sempat salam dah berlari-lari tunggu mama kat tepi tingkat nursery sebab nak lambai mama.

Macam tu la setiap pagi. Berselang seli moodnya. Kalau kakak mood ceria, adik pulak bad mood. Jarang sangat dua-dua good mood. Yang paling pasti, setiap pagi mesti aku kene mandikan diaorang. Kerja papa pulak,sikat dan bedakkan. Pastu kene bagi bagi makanan. Kalau tak kismis, bagi roti.

Anak-anak pandai ambik kesempatan. Dia tahu mama diaorang kerja masuk lambat. Hantar diaorang lately ni lambat. Around pukul 8.00am. Lepas tu aku balik kemas rumah, sidai baju dan masak. Masak sekaligus sampai malam. Bawak bekal pergi kerja. Senang dan jimat.

Kat Cyberjaya ni makanan mahal. Ada yang murah, tapi kalau selalu jemu juga. Kalau aku tak masak, biasanya lunch mencecah RM10-RM15. Sesekali bolehla. Hari-hari tokey balak pon bankrupt. Kalau aku masak, tak perlu la aku sibuk-sibuk balik kerja nanti. Hubby boleh panaskan lauk.

Things Happen for a Reason

1:46 PM

Ujian dari Nya aku terima dengan redha. Beberapa hari ini aku banyak berfikir, kenapa ujian ini yang diturunkan buat kami. Mungkinkah kami insan terpilih? Atau ini adalah amaran dari Nya atau mungkin sebagai pengajaran. Mungkin juga sebagai balasan dan hukuman kepada kami. Tapi yang pasti ada hikmah atas semua ini. Kami redha dan kami bersyukur Ya Allah!

Mungkin ada yang tahu, ada juga yang tidak. Kereta kami telah dipecah masuk, dan barang berharga kesayangan kami telah dicuri. Walaupun kehilangan ini tidaklah material bagi sesetengah orang, tapi bagi aku ianya sangat memberi kesan. Apa lagi nak dikata, punca utama adalah kecuaian kami!

Bagi kengkawan yang sudi membaca blog ini, silalah email no telepon anda ke mil_0501@yahoo.com . Semua contact list telah hilang but don’t worry, I am still retaining the same number.