Weekend @ Hotel Impiana Ipoh

4:28 PM

Ni memang entry jakun sikit. Bukan apanyer, aku ni memang susah nak berjalan jauh. Bukan sebab apa, sebab takder duit. Senang aje nak jawab. Tapi adik aku kata, shopping ada plak duit. Ye ker dik time shopping aku ada duit. Aku cuma gelek credit card jek. Time dapat statement aku pengsan. Pastu menggelupur nak buat GIRO transfer. 

Last weekend gi Ipoh. Attend wedding Kak Azni. Kat Silveritage Gopeng. Ex-housemate aku. Lama benar tak jumpa dia. Memang selim betul body dia. Aku ni aje alignment suma dah lari. Jangan laki aku yang lari sudah ler...

Punya pagi sabtu tu kitaorang reluctant nak packing. Tak sure nak stay kat ipoh atau daytrip aje. Dalam hati tu malas nk stay sebab hotel yang aku nak dah full house. Hotel lain aku tak berkenan setelah menelaah tripadvisor website tuh. 

Reach ipoh dekat-dekat pukul 3. Kuar rumah pukul 12 lebih. Memang makan masa sungguh nak settle kan rumahtangga ku itu. Bangun tido suma dah ler lambat. Nak masak lagi. Tak de mood nak makan kat luar. Sure anakanda dua orang tuh makan main-main. Goreng pasta daging aje. Senang. Siap tapau bawak gi Ipoh. Kot-kot la kelaparan nanti. Hubby sempat vacuum rumah. Aku kalau packing memang bertaun jugak la nk settle. Siap packing swimming suit utk diri sendiri & kids. Macam confirm2 aje dapat hotel with swimming pool kan??? Hua ha ha...

Nasib baik sampai majlis tak abis lagi. Kalau dah abis memang menangis la kan. Salam pengantin pastu kitaorang terus soru. Lapar la katakan. Sangat best sebab orang dah tak ramai. Tak yah nak queue. Pastu dapat makan aman damai. Macam pengantin makan beradap. Pas makan siap amik gambar dengan pengantin. Paling tak best kitaorang ni lupa nak bawak camera. Aisey...rugi betul la. Dah ler handphone aku ni camera out sikit...time ni memang rasa rindu sungguh la kat handphone aku yg ilang tuh. Sob sob sob.

After majlis, we all tanya pengantin mana hotel boleh stay. Diaorang recommend ke Tower Regency. Terus shooooot ke situ. Itu pon tanya direction pastu pandai-pandai sendirik. Nasib baik bangunan tu tinggi dari jauh dah nampak. Sekali full house daaaaaaaaa. Next option ke Syuen. Pusing-pusing tak jumpa mana hotel tuh. Nak tanya orang sangat malas. Hubby pon bedal aje bawak satu town pusing-pusing keluar masuk jalan yg sama jugak. Apa daaaa...

Harapan terakhir, aku cakap kat hubby apa kata kita walk-in je ke Hotel Impiana.Dah confirm-confirm full house tapi aku nak jugak try luck. Hubby drop me there then aku pon tanya kat receptionist yang macam tak mau layan aku tuh. Dia kata full house. Memang agak frustrated la. Aku tanya pulak direction nak ke Syuen. Memang terasa la bangangnya sebab tak der GPS. 

Masa aku sibuk tanya direction ke Syuen tu, ada la sorang mamat kat receptionist ni. Aku rasa macam manager (xsure apa). Dia suruh receptionist tu book kan hotel untuk aku kat Syuen. Terus call tanya ada room tak. Aku pon perhati je la. Sekali ada seorang lagi pompuan ni datang kat receptionist cakap ada orang cancel booking. Terus mamat tu bagitahu ada room kat impiana ni. Apa lagi aku pon on aje la. Alhamdulillah, tercapai impian aku nak duduk sini. Siap survey mana swimming pool...


Pic ni aku cilok dari website Hotel Impiana. 

Call hubby soh angkat beg dengan anak-anak sekali. Naik bilik. Sangat suka itu budak duaorang tuh! Pantang sebut hotel aje memang melompat-lompat. Siap Nurin cakap kat aku..sayang mama...apa apa aja la Nurin, janji suma orang happy. 

Swimming pool dier memang syok sebab besar dan tak ramai orang. Last weekend bukan public holiday pon. Full house sebab business event kot! Time petang tu syok sebab tak berapa panas. Bila time pagi ahad tu yang agak mencabar. Panas. Kitaorang anak beranak memang sun burn. Aku pulak memang tak der standby sunblock. Nasib laaa.

Gambar ada la sikit ni. Gambar tak cun sebab pakai hp.


Lepas check-in. Lepak-lepak.


Budak yang tak sabar nk terjun swimming pool.


 Ni dah bosan la ni tunggu mama papa tak nak turun-turun.


Adik dah mengigil. Tak nak mandi dah..tengok la tuh..kosong aje pool ni...Besh buat macam umah sendiri.

Lagu Nurin & Alya

1:34 PM

Seperti yang dijanjikan, jom kita layan lagu anakanda dua orang nih

1. Gorilla 
Gorrilla beli buah pisang
Satu kilo satu linggit (ringgit)
Kopek kulit, kopek kulit (2x)
Gorilla telus (terus) makan
Ermmm..masamnya
Digiding digidong
(Siap buat gaya gorilla sekali. Kalau sempat aku amik video budak2 ni dengan gaya sekali. )

2. Lagu yang aku tak tahu tajuk daaa
Bunga macam tutup
Bunga macam bukak
Datang seorang puteri menari-nari
Cikebum cikebum cakkkkk!
(time nanyi lagu ni budak dua orang ni sure pegang tangan sesame pastu menari. Kalau rajin aku pon join  sekali. buat pusingan. hahahaha..seronok sangat time tu )

3. Ulat (tajuk sebenar to be advised)
Dari ulat jadi kepompong
Tido lena dalam kepompong
Tiba masa kepompong pecah..pommmmmmm
Jadi rama-rama yang indah    
(Lagu ni sangat panjang sehingga aku pon tak tahu lirik sebenarnya)

4. Bangun Pagi
Bangun pagi, gosok gigi
Cuci muka terus mandi
Pakai baju minum susu
Pergi sekolah senang hati
(Lagu yang akan aku nyanyi dengan diaorang time mandi pagi. masa tu mood masing-masing macam down. Time ni ler kene wake up them up.

5. Twinkle- twinkle/ Baba Blacksheep/London bridge is falling
down/Brother John/suma nursery song
Tak yah la aku letak lirik. Konpem suma orang tahu camner nak nyanyi. Banyak lagi lagu diaorang ni. Aku rasa cukuplah yang itu. Sebab aku ni short term memory betul. Tengoklah karang kalau rajin aku letak lagi.

Nya-mok & Wu-rus

12:04 PM

Aku ni....orang cerita pasal vocabulary anak,aku po nak cerita jugak!  Saja la nak cerita-cerita aje. Setakat ini Nurin yang berumur 3 tahun 4 bulan boleh bercakap dengan lancar sekali. Tapi ada jugak pelatnya. Huruf R suma jadi L. Penat dah mengajarnya. 

Tak pe la Nurin, lama-lama nanti pandaila awak kan?

Suka sangat bercerita dan bertanya. Haaa..sampai aku kadang2 hot juga sebab soalan nyer kadang-kadang berulang-ulang. Letihhhhhh nak jawab. Aku selalunya akan ha ah, ha ah aje. Malang la awak Nurin dapat mama macam ni. Huhuhuhu.

Paling best bila aku ambik diaorg ni dari nursery, cikgu-cikgu dia siap cerita apa yang Nurin cerita kat diaorang. Abis rahsia rumahtangga aku diceritanya. Adehhh...tolong la Nurin oit. Cerita je la yang baik-baik aje. Yang keji-keji tu suma tak yah la awak cerita eh...

Cakap macam Nurin bley baca blog aku plak kan.

Meh kita review dua (2) vocabulary Alya pulak:-

1. Nya-mok
Ini bukan nyamuk ok. Maksud nya- GEMUK. Selalunya maksu Aisyah akan suruh Alya ejek papa dia dengan cakap begini

“PAPA GEMUK”.

Tapi tahu Alya cakap macamana?

“MAK SU NYA-MOK”

2. Wu-rus
Ini perkataan lawan nya-mok. Alya selalu sebut

“PAPA wu-rus”

He he he. Semata-mata nak bodek papa dia. Kesian anak aku ni.

Pasni aku nak share lagu-lagu yang dua orang budak comel selalu nyanyi bila balik rumah!


SAHM, WAHM & SOHO

4:29 PM

Sejak kebelakangan ini, aku selalu masuk kerja lambat. Selalu bermalas-malasan. Alasan biasa aku bagi pada diri sendiri ialah

1. Kalau datang awal pon bukan terus buat kerja (layan facebook, blogwalking & Sudoku)
2. Datang awal pon balik lambat jugak
3. Datang lambat macam-macam boleh buat i.e masak, basuh baju, sidai baju, kemas rumah etc

Tapi suma alasan ini tak ku khabarkan pada HR. Setakat ini rekod kedatangan diisi secara manual. Nature of business office ni memang tak sesuai untuk log in or log out on time. 24 hrs a day, 7 days a week. Bla bla bla. Yang penting kerja aku siap on time as per schedule. Lain –lain hal aku malas nk amik port. Itu la aku. Selfish.

Tapi bukan itu yang aku nak cerita. Aku nak cerita pasal SAHM, WAHM & SOHO. Sungguh cemburu melihat kawan,jiran, blogger friend yang memang berstatus seperti yang aku sebutkan tadi. Bila la agaknya turn aku. Sungguh sungguh mahu berstatus seperti itu suatu hari nanti. 

Jemu sudah bekerja dibawah telunjuk orang lain. 

Kenapa? Salary? Satisfaction? Flexibility hours? Damn it. 

Apa kemahiran yang aku ada sekarang ini? Baking? Cooking? Memang ada. Tapi sampai ketahap boleh berjualan ker? 

Aku juga tahu aku sangat mahir dengan satu bidang ini. Apalagi kalau bukan preparation of FULL SET OF ACCOUNT. Mungkin aku boleh bermula semula seperti sebelum ini....