menu for dinne

Sambal Udang & Mix Vege Soup for Dinner

8:43 AM

I managed to cook dinner yesterday. Simple yet yummylicious (betul ke eja ni). My menu Sambal Udang  and Mix Vege Soup (my version). This time, I don’t use the instant chilli boh but I used the dried chilli and make the paste myself. Sound fussy but not for me. In my family, we hardly use chilli boh sold at sundry shop or supermarket. We prefer blended it ourselves. I noticed the home made chilli boh makes tastier sambal, compared to the instant one and less spicy.

Sambal Udang

Sambal Udang Recepi

Ingredients

500gm prawn
Cooking oil
2 cups water
Tamarind juice
Salt to taste
Sugar to taste
1 onion

Spice Paste
15 dried chillies (pitted and bring to boil)
3 shallots
3 clove garlic

Method
Combine all spice paste in food processor and blend well. Put some cooking oil to blend the chilli seed (finely). Heat up cooking oil, add in the blended spice paste and fry until fragrant. Add in water; bring it to boil for about 10 minutes till the pecah minyak. Put in salt, sugar and tamarind juice to taste. Add the prawn and sliced onion. Stir fry till the prawn cooked. Ready to serve.

Mixed Vege Soup


Mix Vege Soup

Ingredients

Half pot water
1 slice chicken breast
1 potato
1 carrot
Cabbage
Soh hoon
'Tauhu kering'
2 shallots
2 clove garlic
Salt and seasoning to taste.

Method
Crush the garlic and shallot. Add in to the pot with water. Bring to boil. Add in the potato and chicken till tender. Add carrot, cabbage soh hoon, 'tauhu kering' and chinese parsley. put salt and seasoning to taste. Serve while hot.
Nurin & Alya having dinner @ their dining table.

kid room makeover

Next Wish List

11:33 AM

My next wish list is this.


Good enough for my two girls

Plan to get this room done by Jan - Feb 2011. The above image is only for illustration but seriously, i really keen on that design. Thanks to Home Sweet Home for the idea. Thinking how to start...adios

Disiplin

11:34 AM

Mencabar betul untuk mendisiplinkan anak. Terus terang sejak kecil, aku dibesarkan dalam sederhana. Arwah abah merupakan seorang peneroka felda, arwah emak pula seorang suri rumah. Bersekolah rendah di sekolah felda, meneruskan pengajian menengah felda. Lepas dapat keputusan PMR , sambung belajar di Sek Teknik JB. Bermatrikulasi di Wangsa Maju. Berdegree di UPM, Serdang.

Arwah abah seorang yang sangat garang (menurut abang-abang dan kakak). Tapi aku tak rasa abah tu garang sangat. Mungkin sebab aku anak perempuan. Anak yang ke-enam. Arwah abah pulak dah berusia waktu tu. Dah kurang sikit garangnya. Aku anak manja. Aku darjah satu, baru dapat adik. Mana tak manja kan.

Cakap pasal disiplin, arwah emak lebih garang pada aku. Sakit dicubit masih terasa sampai skang. Dulu aku memang nakal. Suka bermain dengan budak lelaki. Kawan perempuan pon ada..arghh…masih ingat kenangan silam. Arwah emak memang kuat berleter. Abang aku kata macam Radio Era..jahat kan dia??tapi bila dia dah tak ada, rasa rindu sangat dengar dia berleter..mak mak…rindu kat emak. Rasanya aku banyak mewarisi attitude mak.

Ni nak cita apa ni? Back to cara disiplin anak. Rasanya ni phase kami yang mencabar. Bila anak dah berumur 3 & 4 tahun. Mereka dah faham keadaan sekeliling. Rasa apa yang mereka buat tu semuanya betul. Kurang sabar. Mahu kita ikut cakap mereka saja. Kuat merajuk. Itu yang kami lalui sekarang. Tak pernah rasanya ajar mereka merajuk. Mesti kawan-kawan kat sekolah kan? Pandai aku menuduh. Tapi aku rasa memang betul la tuh.

Lepas tu tak sabar. Kalau nak apa-apa, time tu jugak kena buatkan untuk dia. Aku macam tu ke dulu?? Hu hu. Mungkin kot.

Paling aku salute anak-anak dara aku ni, bila time nk gi shopping. Tak kira la kat kedai runcit ker, shopping mall ker. Memang baik. Tapi kena warn in advance. Jangan mintak apa-apa. Kalau mama papa beli baru amik. Kene bagitau siap-siap. Sebarang rayuan tidak dilayan. Kejam memang kejam…

maher zain

Maher Zain

12:47 PM


Last night after we are done with our dinner and routine stuff, we went upstairs to watch TV with the kids. As usual our kids will play with their toys and doing ‘homework’ with us - lepak-ing.  My ever favourite place for lepak is our room.

We watched our favourite TV shows, Top Chef Season 4. Since we already knew the winner, there was no surprise!

While watching the TV, Nurin (giggling) said that she knows how to sing Maher Zain song.  To my surprise, she sang it softly with Alya as her back up. I heard it right. It is Maher Zain song. ‘For the Rest of My Life’ is my favourite song. Their teacher must have practising it singing in the day care. 

I asked her to sing it loudly. She was so shy. But I insisted. She managed to pronounce the lyric quite well, but somehow rather the pronunciation is not too accurate.  Leave it. She’s only 3 and 11 months (to be exact). 

Then my hubby said I have to bring back Maher Zain song (from office) and sing it together with them, with the correct lyrics. We are excited!

Mama loves you both!

dead cells

Pengetahuan Am

3:31 PM

Korang tahu tak 75% daripada habuk kat umah kita adalah dari dead cells? Lebih kurang 30,000 hingga 40,000 skin cells gugur setiap minit-nearly 4kg sel mati kita hilang setiap hari...(sumber: the star sunday. 21st nov, 2010)


Member opis pernah bagitau info ni, tapi aku rasa mcm ye tak ye je...sekali betul laa...

genting highland

Trip to Genting Highland

5:30 PM

 Kita layan photo je la eh...


nurin tak sabar nak main..ingatkan tak  mau masuk...sekali kene masuk jugak...

papa naik kapal terbang dengan alya...amek gambar sendiri

space shot for kids...ingatkan nurin & alya takot...rupanya gelak sakan atas tuh...kah kah

naik gajah terbang daaaa

tunggu clown buat bunga tuk anak dara saya

naik kuda terbang...kudaku lari gagah berani..jeng jeng jeng

alya cool ker alya takot ni??

yeah..here we go

bunga kita dah siap mama

bila nak gi london yg real laaa...



main games. 7 games, 7 round. i lose. wt$%^&
group photo
tengok kat theme park. bila la nk men ni mama?

apa la diaorg ni, pagi2 dah menjerit jerit


Hari Raya Haji 2010

5:15 PM

Syahdunya bila tiba hari raya dan kita terpaksa berjauhan dengan keluarga tersayang. Apatah lagi pemergian ibu hampir setahun. Emak meninggal 21/11/2009. Seminggu sebelum raya haji taun lepas.  Al-Fatihah.

Malam raya langsung tak macam raya. Kat taman ni apalah yang ada. Nak dengar takbir pon kat tv je. Tu pon bukan ada sangat pon. Menu masak raya pon lambat nak digest...men bedal je lah!

Ini lah hasilnya.


Breakfast  pagi raya, brunch, lunch & tea time dengan menu ini. 

1. Nasi Empit
2. Rendang daging
3. Ayam masak merah
4. Kuah lodeh (lontong)
5. Kuah kacang

Pagi raya hubby solat raya di surau kat taman perumahan kami. Dalam tentatif solat mula pukul 8.00am. So kami anak beranak tunggu hubby balik solat baru bersarapan bersama-sama. After makan hubby kelam kabut gi tolong orang surau lapah lembu & kambing korban. 

Petang kul 6pm nya baru beraya ke umah ibu mertua kat bangi.

rileks

TGIF...rileks sikit

3:39 PM


Dah lama tak bersenggang-senggang kat opis. Mana kan tidak kerja mana pernah abis. Tapi minggu ni best. Sebab saya cuti hari isnin, selasa & rabu (cuti umum sempena Aidil Adha). Masuk kerja hari khamis macam blurr. Kerja tak banyak sebab opis kat Karachi, Pakistan tutup. Cuti Aidil Adha kat  sana tiga hari. Beraya sakan diaorang kat situ...huk huk. Hari jumaat memang syiok. Dah lama tak rasa rileks macam ni. Boss saya siap cakap saya boleh balik sharp pukul enam hari ni...wt#$%