The Ideal Way to Detox-Alfalfa Complex

6:10 PM

Semalam saya belek belek majalah Her World keluaran Dec 2012 yang baru dibeli. Dah tengah bulan baru nak beli?? Sibuk sangat lately. Sampai terlupa. Ada teman suruh saya melanggan. Mudah. Tapi ini lah masalah saya. Suka bertangguh (sigh). Bukan ini persoalan yang saya nak kongsi ye. Ada satu topik yang menarik yang hendak saya ketengahkan.

Artikel ini berbahasa Inggeris. Eh! Haruslah kan. Tajuk majalah pun Her World. (lol). Topik menarik. Detox.

Why do you need to detox?

Read the list below. If more than three points describe you, a detox diet will work wonders for your health.

  • Constantly exhausted
  • Difficulty concentrating or staying focused
  • Fall ill often
  • Are you a smoker or a former smoker
  • You have water retention
Here's what you should add to your diet

1. Fruit- The high liquid content in fruits makes it easier for the body to flush out the toxins. Fruits are also high in fiber which assist elimination

2. Green foods-Wheatgrass, spinach and alfalfa make great detox juices

3. Citrus fruits-Vitamin C transforms toxin into digestible material

4. Green tea-Green tea is packed with antioxidants that help detoxify your system

5. Seeds and nuts - Flax seed and walnuts are rich  in Omega-3 fatty acisd, which improve metabolism. Avoid nut butters due to their high fat content

6. Garlic- Freshly sliced, chopped or minced garlic offers health benefits, rids the body of unnatural substances and promotes a strong immune system

Source: Marie France Bodyline-by Her World Dec, 2012

Saya pasti bukan mudah hendak menambah makanan di atas dalam diet harian. Sekarang dunia begitu pantas. Sukar rasanya (bercakap pasal diri sendiri) untuk makan buah setiap hari. Bukan tak mampu, tapi (alasan lagi !!kalau nak sebut panjang berjela). Pendek kata malas (kot) nak pergi pasaraya beli buah dan makan. Kadang kadang beli tapi tak makan. Ataupun makan tapi sedikit. Selebihnya terbiar busuk kecuali buah kegemaran saya (jambu batu, tembikai dan betik). Tidak tahu mengapa, tapi saya sukar sangat nak makan limau, oren dan epal. Penat nak kuyah kot. Lalalalalalala.....

Bukan mudah nak cari Vitamin C dalam 'citrus fruit' kan? Apatah lagi orang yang tidak suka makan oren. 'Wheat Grass' atau daun gandum? Mana nak cari tu? Bayam mudah nak dapat, tapi banyak mana pula perlu kita makan dalam setiap hidangan. Sekurang-kurangnya satu cawan tau untuk setiap hidangan!! 'Garlic' sedap ker dimakan begitu saja.Weeeeuuuu...

Setiap masalah ada penyelesaiannya. Bersyukur sebab Shaklee ada produk hebat untuk detox iaitu Alfalfa Complex.

Alfalfa Complex

Sumber Zat Makanan Semulajadi & Klorofil 

Alfalfa merupakan pusat pengumpulan segala nutrien.  Akar tunjangnya yang mengunjur sedalam enam meter ke bawah mampu menyerap pelbagai zat dan mineral daripada mendapan di dalam tanah, sementeara daunnya mengumpul klorofil yang banyak melalui proses fotosintesis semulajadi Alfalfa mengandungi vitamin A, C dan E serta kalsium, potasium, fosforus dan zat besi



Untuk pengetahuan, saya ada masalah kesihatan iaitu buasir, atau bahasa Inggerisnya piles atau 'haemorrhoid' sejak zaman uni lagi. Klik sini untuk lebih jelas.Tidaklah berapa serius sebab saya pernah menjalani prosedur di sebuah hospital swasta dua tahun lepas. Walaupun pulih pada ketika itu tapi ia masih berulang. Ayat yang paling mudah-saya tidak selesa. Jadi seorang teman memperkenalkan Alfalfa Complex-Shaklee kepada saya untuk ditambah dalam diet harian. Sebenarnya, bukan mudah saya nak berkongsi masalah peribadi ini ke pengetahuan umum, tapi saya rasa apa salahnya kita berkongsi untuk kebaikan bersama. Mungkin ini boleh membantu ramai ibu ibu, wanita atau sesiapa saja di luar sana yang menghadapi masalah yang sama dengan saya. Saya pasti ramai yang mengalami masalah ini. 

'General Surgeon' yang merawat saya di hospital swasta itu berkata, sekurang-kurangnya 1 dari 5 wanita memang ada masalah ini. Terutamanya yang mengandung dan pernah melahirkan anak. Juga yang mempunyai pekerjaan yang perlu duduk dalam jangka waktu yang panjang seperti kerja pejabat, tukang jahit dan pekerja kilang. Apatah lagi jika kurang minum air dan fiber dalam diet harian.

Saya beli sebotol Alfalfa Complex yang paling besar. Saya makan dengan konsisten berserta pengambilan air sekitar 2-3 liter sehari. Alhamdulillah....ia sangat membantu dan menampakkan hasil. Setiap pagi saya dikejutkan dengan 'natural call'. Senang untuk bangun pagi. Bukan saja ia melawaskan pembuangan setiap pagi, mengurangkan kegatalan dan allergi, tetapi ia juga memberi kebaikan kepada hubungan intim. Errr.....tak perlulah saya perjelaskan panjang lebar di sini. Hehehe. 

Untuk pertanyaan, harga istimewa atau konsultasi percuma anda boleh hubungi saya di Facebook search Normila Muhamad, atau  email saya normila.muhamad@gmail.com, atau what apps 01-225 0752. 

 *This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases
 *Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos,merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.













.

You Might Also Like

0 comments