halim othman

Hujan

6:30 PM



Ya Allah!! Saya suka sangat hujan. Sukaaaaaaaa sangat.

Sangat menenangkan. Membahagiakan dan kadang-kadang sayu je hati. Kenapa? Sebab teringat orang-orang tersayang yang sudah tiada lagi. Semoga Allah mencucuri rahmat kepada arwah emak, arwah abah, arwah ayah mertua, arwah datuk-datuk, arwah nenek-nenek, arwah ibu-ibu saudara dan muslimin muslimat. Al-fatihah. 

Teringat juga suasana kampung masa saya sekolah rendah dulu. Seronok main hujan dengan rakan sepermainan. Main bola, pergi jala ikan, panjat pokok, main kawen kawen hahaha....lawaknya masa tu kan? Macam lelaki. Tak kisah basah kene hujan atau baju kotor kene lecak. Kebanyakan my child hood friend memang lelaki. Kalau jumpa diaorang sekarang sepatah haram tak bercakap. Malu. Owh, saya juga kehilangan seorang rakan sepermainan. Dia muda setahun dari saya. Dia meninggal dunia baru baru ini.Dulu kami rapat sangat. Rapat dengan keluarga dia juga. Saya tidak dapat pulang dihari terakhirnya di dunia ini. Saya berdoa dari jauh. Semoga roh arwah dicucuri rahmat.

Tapi kat KL ni , macam ada permainan psychology (bak kata Halim Othman di Suria pagi). Kalau hujan, mesti jalan raya sesak. Bukan ada apa pun, hujan je. Hujan kan air.  Jalan raya sesak sebab semua orang kelam kabut mahu pulang ke rumah. Mungkin takut air naik. Banjir. 

Jom kita berdoa







Meal Shakes Shaklee

Tips Bijak untuk Makanan Kanak-kanak yang Lazat dan Berkhasiat

7:30 AM

Kita sudah sedia tahu dan faham bahawa terlalu banyak lemak, garam dan gula, dan kekurangan pengambilan buah buahan dan sayuran, ikan dan makan berserat tinggi adalah tidak baik bagi kita. Jadi, bagaimana untuk membuat makanan yang berkhasiat untuk anak anak dan keluarga?

Tidak mustahil sama sekali menyediakan makanan yang berkhasiat dan pada masa yang sama digemari semua orang. Saya ada cara untuk menyediakan makanan yang lazat, mudah, ringkas dan berkhasiat.

1. Bakar kentang di dalam ketuhar gelombang-Cepat dan pantas. Saya suka kukus kentang  dahulu sebelum bakar. Jenis kentang yang saya pilih ialah 'Russet Potato' atau kentang USA. Ia cepat empuk berbanding kentang tempatan. Tumis bawang putih yang di ketuk bersama sedikit minyak zaitun. Campurkan bersama kentang yang dikukus. Tabur sedikit garam dan lada hitam. Bakar selama 15 minit. Ada ketika saya akan tabur keju yang diparut. Mozarella dan Parmesan. Boleh pelbagaikan mengikut citarasa anak-anak. Makanan ini paling digemari untuk sarapan hujung minggu. 

Baked Potato


2. Berikan anak-anak buah buahan yang dipotong ketika menonton televisyen seperti epal. Sangat mengkagumkan apabila mereka makan dengan pantas tanpa dipaksa. Bayangkan kalau kita biarkan buah buahan di dalam peti sejuk begitu sahaja. Pasti tak disentuh bukan?

3. Sentiasa ada stok bijirin penuh di rumah seperti 'cornflakes', oat dan dan susu. Mudah dan pantas malah berkhasiat. Elakkan membeli bijirin yang manis. Bijirin penuh sesuai diberikan untuk sarapan dan snek. Saya selalu kadang-kadang malas menyediakan makanan pagi yang berat seperti nasi lemak atau mi goreng. Bijiran inilah pilihan terbaik saya.

4. Kukus ikan tambahkan sos tiram, bawang putih, halia, tomato dan perahan limau nipis. Mudah, lazat dan berkhasiat. Suami saya memang suka masak resipi ini. Kami sekeluarga menggemari resepi ini.

5. Tukar nasi sebagai makanan utama. Pelbagaikan dengan pasta seperti makaroni, spaghetti atau mi.

Spaghetti Carbonara with Seafood-Air Tangan Suami Saya


6. Sauté sayur sayuran berwarna seperti lobak merah, brokoli, kubis bunga dan jagung  supaya menarik  minat anak anak untuk memakannya.

Saya sangat bertuah mempunyai suami yang gemar memasak. Alhamdulillah anak anak tidak terlalu memilih makanan. Air tangan kami sentiasa menjadi pilihan. Owh ya, pelengkap kepada makanan mereka, saya berikan mereka multivitamin yang hebat. Supaya mereka cerdas dan cergas. Nak tahu apa dia?

--

--

--

--

--

--

--

--

Shaklee Mealshakes

Meal Shakes Shaklee merupakan sumber protein dengan vitamin dan mineral tambahan.  Ia menyediakan jumlah yang seimbang bagi setiap sembilan asid amino yang diperlukan oleh tubuh untuk tumbesaran dan perlindungan yang baik.  Dan lagi, Meal Shakes Shaklee mengandungi semua asid amino asli yang terdapat di dalam protein termasuk yang asid amino perlu dan juga tidak perlu.

Kebaikan Meal Shakes


1. Kaya dengan protein. Protein membantu membina, menggantikan dan mengekalkan tisu dalam badan anak anak. Semakin anak kita aktif, semakin banyak protein yang diperlukan. Ia sangat perlu untuk menyihatkan sel-sel.

2. Mengandungi vitamin lengkap iaitu vitamin A, C, E, Zink, selenium sebagai anti-oksidan, vitamin B-Complex, zat besi untuk membentuk sel darah merah yang sihat. Mengandungi asid folik, biotin, kalsium dan magnesium untuk bina tulang dan sel-sel dalam proses membesar.

3. Sumber terbaik serat larut yang membantu menyingkirkan lemak berlebihan daripada kolon dan perut.

4. Rasa yang lazat. Berperasa Vanilla yang sangat sedap, tanpa pewarna dan gula tiruan.

5. Mengandungi Indeks Glisemik yang rendah.

6. Menambah selera makan anak-anak.

7. Kulit yang sihat. 

Testimoni saya sendiri....

My lovely Princesses


Bukan sedikit yang tanya berkenaan kulit anak saya yang cantik. Ini lah antara rahsianya...Meal Shakes Shaklee. Anda mahu mencuba?

Penghantaran boleh dibuat di seluruh Malaysia.

Boleh hubungi saya

Call/Whatapps : 019 225 0752
Email  : normila.muhamad@gmail.com
FB : Normila Muhamad
FB Fan Page: Mamanurins Vitamin Shop






anti stress

Stressed at work? Put potted plants on your desk might help!

4:40 PM

1. Healthy for us, the environment, and easy on the eyes.

2. Reduced fatigue, stress, dry throats, headaches, coughs and dry skin among workers. 

3. One explanation is that plants and the microbes in their soil are good at removing volatile,   organic compounds that can affect health. 

4. A study has found that workers with at least 1 plant in their office or cubicle rated themselves as happier in their work and more satisfied with life in general than those without a plant


And here is my potted plant on my desk, next to my big monitor.










Green and relaxing. Wish could put more. But I might get my desk messy. 

I can feel the difference. Fresher and good for my eyes

brisk walk

Runkeeper Apps

7:30 AM

Anda pernah dengar Runkeeper apps? 

Saya sedang gila dengan apps ini. Sebenarnya dah lama download, tapi saya jarang gunakan. Tapi tiba tiba sekarang macam membuak buak pulak. 

Apa yang best sangat apps ni?

1. boleh track calorie burned 
2. boleh track kilometer untuk aktiviti seperti berjalan, berlari, berenang, berbasikal etc

Hari ni masuk hari kedua saya 'brisk walk' di taman permainan perumahan saya. Pagi pagi selepas menghantar anak ke kindy, saya akan drop by dan mulakan berjalan. Suasana yang segar ( walaupun  tak berapa nak sunyi) sebab taman permainan itu merupakan kawasan laluan utama. Saya hantar the troops jam 7:45 pagi dan sampai di taman permainan lebih kurang jam 8 pagi. 

Saya terpanggil untuk berjalan setiap hari sebab jeles ( huhuhu) dengan seorang chinese uncle, yang saya kira berusia 60 - 70 tahun. Setiap pagi saya nampak dia ber-tai chi, brisk walk dan melakukan aktiviti ringan. Kenapa dia yang tua boleh saya tidak?

Resolution saya yang entah keberapa (banyak sangat) ialah melakukan senaman secara konsisten. Walaupun belum mampu melakukan cara Jillian Michael (30 Day Shred) tapi saya akan pastikan saya buat sedikit sedikit tetapi konsisten.

Aktiviti hari pertama:-




Aktiviti hari kedua:-




Saya cuma boleh berjalan kurang dari 30 minit sebab saya perlu bersiap untuk ke pejabat. Kalau lambat nanti kene tolak cuti pulak..hahaa. tak berbaloi.

Saya berdoa supaya saya boleh istiqamah. Bukan mahu kurus seperti model, yang penting saya sihat dan boleh beribadat dengan sempurna. Amin.

Makanan Berkhasiat, Rambut sihat

11:12 PM

Rambut yang cantik dan sihat bersinar bukanlah kerana syampu dan rawatan salun sahaja. Saya percaya kecantikan adalah berpunca dari apa yang kita makan. Seperti biasa tagline ini sangat relevan ‘beauty from within’. Ini kerana sel rambut bergantung kepada zat yang kita makan.

Makanan yang berwarna gelap seperti kacang hitam dan cendawan shitake atau sayur-sayuran berwarna hijau tua seperti bayam dan brokoli adalah sumber terbaik untuk ,zat besi dan kalsium. Ia diperlukan untuk menghasilkan sebum iaitu minyak yang dihasilkan oleh folikel rambut. Ia berfungsi sebagai pelembap rambut secara semula jadi.
Elakkan makanan yang berminyak dan beralkohol kerana ia mengandungi asid yang sangat tinggi. Pengambilan secara berterusan boleh menganggu tahap kesihatan. Kurangkan pengambilan makanan berasid seperti air berkarbonat, roti putih, daging dan gula.Jika PH badan kita berasid, ia boleh menyebabkan kelesuan dan tidak bermaya malah menyukarkan untuk fokus dalam aktiviti seharian. Makanan beralkali seperti sayura-sayuran, buah buahan, beras perang, avocado dan asparagus boleh menyeimbangkan tahap PH tubuh.
Makan ikut waktu. Waktu makan yang tidak teratur atau ‘crash diets’ boleh menyebabkan keguguran rambut yang serius disebabkan oleh kekurangan zat. Makan pada waktu makan yang betul pada setiap hari membolehkan zat makanan diserap dengan lebih efisien.
Amalkan mengambil 2 liter air sehari atau 3-4 liter bagi mereka yang mengambil vitamin tambahan. Makanan yang mengandungi serat atau berwarna gelap dipercayai panas atau ‘heaty’, maka pengambilan air yang banyak boleh menyejukkan badan, menurukan suhu dan mengeluarkan toksin.
Tambahkan makanan yang mengandungi serat dalam diet harian. Makanan yang kaya dengan serat seperti kekacang dan oat boleh menyerap kolesterol dalam tubuh. Kekacang bukan hanya mengandungi banyak protein untuk mempercepatkan pertumbuhan rambut tetapi juga mengandungi khasiat zat besi, zink dan biotin.Kekurangan biotin akan menyebabkan rambut mudah rosak. Roti gandum dan bijirin merupakan sarapan pagi yang sangat baik untuk mendapatkan rambut yang sihat. Biji-bijian dan gandum mengandungi zink, zat besi dan vitamin B.
Kandungan zink dalam makanan laut seperti kerang, udang dan tiram boleh membantu mencegah rambut gugur dan memperkuatkan akar rambut. Ia juga membantu membina sel-sel badan untuk menjaga hormon dalam penyerapan vitamin yang baik untuk pertumbuhan rambut.

Apa yang Shaklee ada untuk membantu anda mendapatkan rambut yang sihat, serta kebaikan lain yang tak terkira hebatnya?

Kami ada supplement Shaklee Zinc Complex. Ia merupakan Zink berserta kalsium. 
Shaklee Zinc Complex




Zinc Complex  

Zink merupakan mineral yang perlu ada dalam setiap sel tubuh kita.  Ia merangsang tindakan bagi 100 enzim iaitu bahan-bahan yang menggalakkan reaksi-reaksi biokimia dalam tubuh kita.

Menyokong dan Memelihara Kesihatan yang Baik
Zink Complex Shaklee merupakan faktor dalam memelihara kesihatan yang baik dan membantu dalam memetabolismekan karbohidrat, lemak dan protein.  Ia juga menyediakan kalsium untuk memelihara kesihatan.*

Produk ini mengandungi alfalfa (Medicago sativa). Individu yang menghidap lupus eritematosus sitemik perlu meminta khidmat rundingan pakar sebelum mengambil produk ini.

Kepentingan zinc dlm proses kesuburan (credit to Jannatul Fadilah)

Ramai yang tidak tahu kewujudan supplement ini, namun bagi mereka yang mengalami rambut gugur, kekurangan sperma, wajah berjerawat, luka yang berterusan pastinya nutritionist akan menyarankan pengambilan zinc dalam diet makanan harian mereka.

Jika dahulu, sesiapa yang menjalani pembedahan pastinya akan dibekalkan dengan ikan haruan untuk mempercepatkan proses baik luka, namun sedarkah kita apakah fungsi ikan haruan sebenarnya? Ikan haruan didapati mengandungi zinc yang tinggi berbanding dengan ikan lain. Maka kaitannya adalah zinc sangat penting untuk menyembuhkan luka.

Dalam buku tersebut dinyatakan bahawa zink ni merupakan mineral yang diperlukan oleh badan untuk pemuliharaan dan pertumbuhan sel badan manusia. Ianya mempunyai kaitan dengan 300 jenis enzim dalam badan untuk membantu dalam metabolisma protein, karbohidrat dan lemak. Ia merupakan mineral kedua penting selepas zat besi.

Kepentingan zink antaranya…
1. penting untuk sistem pertahanan badan - imune system
2. bertindak sebagai anti oksidan
3. membantu penyerapan zat/mineral yang lain seperti magnesium, kalsium dan beberapa garam mineral yang lain
4. mempercepatkan pembaikan tisu yang luka
5. membantu penghantaran oksigen dan pengambilan karbon dioksida dari tisu

Apa lagi yang anda fikir? 

Penghantaran boleh dibuat di seluruh Malaysia.

Boleh hubungi saya

Call/Whatapps : 019 225 0752
Email  : normila.muhamad@gmail.com
FB : Normila Muhamad
FB Fan Page: Mamanurins Vitamin Shop


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.















.




.