Masalah Sukar Tidur (Imsomnia) dan Penyelesaiannya

4:53 PM

Tahukah anda 30 hingga 40% populasi di dunia ini mengalami masalah imsomnia. Nisbah perempuan kepada lelaki ialah 2:1, meningkat mengikut usia.

Aktiviti kita pada siang hari memberi kesan kepada tidur kita pada malam hari. Jadi bagaimana hendak mengatasi masalah ini

Pagi

Tetapkan 'biological clock'. Bagaimana caranya? Bangun tidur pada waktu yang sama setiap hari memudahkan untuk kita menetapkan 'biological clock'. Sebagai contoh kita tetapkan waktu bangun solat Subuh pukul 6 pagi. Lakukan setiap hari. Lihat perubahannya. Jika kita sudah tetapkan untuk bangun pada waktu ini setiap pagi, in shaa allah, kita mudah untuk tidur pada malam sebelumnya.

Kenapa ini terjadi? Kerana kita sudah ada misi yang jelas untuk bangun pukul 6 pagi, maka minda kita sudah bersedia untuk tidur awal keesokan harinya.

Tengahari

Aktifkan diri anda. Bukan bermakna anda perlu berjogging pada waktu ini, tapi cukup sekadar menggunakan tangga menuju ke kafe atau menggunakan jalan yang jauh sikit menuju ke tempat makan. Menurut kajian, berjalan pada waktu ini meningkatkan kualiti masa tidur sebanyak 42 minit.

Selepas Waktu Kerja

Bekerja pada waktu kerja sahaja. Kebanyakan kita membawa kerja pulang ke rumah. Seorang pengkaji Australia mendapati bahawa melihat cahaya dari komputer atau telefon bimbit sebelum masuk tidur sudah cukup untuk menggangu atau menangguhkan tidur kita selama 3 jam. Maksudnya, jika kita tidur selama 6 jam, tapi kita tidur seolah-olah cuma 3 jam sahaja.

Makan Malam

Makan 'carb-friendly' food seperti beras perang. Ia mengandungi karbohidrat yang membantu kita tidur nyenyak. Lebih baik diambil bersama dengan makanan yang mengandungi tryptophan seperti dan ayam dan tuna serta makanan tenusu.

Waktu Tidur

Tutup lampu atau pasangkan lampu tidur yang mempunyai cahaya malap atau samar. Turunkan suhu bilik supaya badan kita tahu masa untuk berehat dan tidur.


Makanan yang boleh membantu masalah imsomnia


1. Susu/Makanan Tenusu

Mengandungi tryptophan, bertindak sebagai sedatif yang menenangkan tubuh badan kita. Ia menggalakkan minda dan badan kita untuk berehat.

2. Beras Perang

Bijirin seperti beras perang mempunyai kesan yang menenangkan pada minda. Ia menenangkan sistem saraf supaya minda berhenti berfikir. Juga boleh mempertimbangkan oat untuk mendapat kesan yang serupa.

3. Bayam

Setengah cawan bayam rebus mengandungi 78 mg magnesium. Bayam yang dimasak juga kaya dengan kalsium. Bayam mentah memang baik, tetapi bayam yang dimasak memudahkan badan menyerap mineral dengan mudah .Selain kaya dengan zat besi ia juga mengandungi magnesium, yang mana ia berfungsi menenangkan dan 'de-stress' seluruh badan.

4. Pisang

Pisang dikenali sebagai 'fatigue-fighting' snek. Selain mengandungi 32 mg magnesium, ia mengandungi kalium iaitu mineral lain yang merangsang tenaga.

Saya ada tips mudah untuk membantu sesiapa jua yang mengalami imsomnia atau masalah sukar tidur.


Memperkenalkan Ostematrix Shaklee


Bagaimana Ostematrix Shaklee membantu untuk tidur yang lebih lena?


Ostematrix mengandungi
  1. kalsium dari sumber alam semula jadi yang paling pekat dan mudah diserap.
  2. magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang dan membantu menguatkan tulang
  3. vitamin D -untuk merangsang penyerapan kalsium
  4. Boron dalam jumlah yang disokong secara klinikal untuk membantu metabolisme tulang
  5. Vitamin K membantu mengikat mineral untuk membentuk tulang
  6. Mangan, copper, dan zink - co-factor yang mengaktifkan enzim yang membantu membina jisim tulang
Sebenarnya kalsium adalah secara langsung berkaitan dengan kitaran tidur kita. Dalam satu kajian, yang disiarkan dalam Jurnal Neurologi Eropah, penyelidik mendapati bahawa tahap kalsium dalam badan adalah lebih tinggi dalam beberapa tahap tidur terutamanya Rapid Eyes Movement (REM) fasa. Kajian ini menyimpulkan bahawa gangguan dalam tidur, terutama ketiadaan tidur REM yang mendalam atau tidur REM yang terganggu, adalah berkaitan dengan kekurangan kalsium.

Kalsium membantu otak menggunakan triptofan asid amino untuk mengeluarkan melatonin. Ini menjelaskan mengapa produk tenusu seperti susu, yang mengandungi kedua-dua triptofan dan kalsium, adalah salah satu makanan yang menggalakkan tidur yang lena. Patut la kita digalakkan minum susu sebelum tidur.

Dalam kekurangan magnesium, insomnia kronik adalah salah satu daripada gejala utama. Tidur yang gelisah malah kerap bangun pada waktu malam. Sebaliknya, magnesium yang tinggi didapati menggalakkan dengan tidur yang lebih mendalam dan kurang terganggu.

Setelah istiqamah mengambil Ostematrix Shaklee ini, dengan izin Allah, Alhamdulillah saya sangat mudah untuk tidur dan bangun awal pada keesokan harinya. Malah bangun dengan keadaan yang lebih segar dan bertenaga untuk menguruskan keperluan anak-anak sekolah dan kerjaya.

Betul! Bila kita mendapat tidur yang lena, hari hari kita menjadi lebih produktif dan ceria. Malah awet muda. Tak percaya, cuba sendiri.

Untuk harga istimewa, sila hubungi saya.

atau gunakan ID saya : 885213 untuk membuat sebarang pembelian di cawangan Shaklee berdekatan anda.

Saya membuat penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia. Dapatkan konsultasi dengan setiap pembelian daripada saya.

Boleh hubungi saya di:
H/P: 019 2250752 atau
Email: normila.muhamad atau
FB : Mamanurins Vitamin Shop
untuk sebarang pertanyaan.You Might Also Like

0 comments