ESP

Testimoni Hebat Pengguna Set Kecantikan Shaklee

5:48 PM

Saya kagum sungguh dengan perubahan seorang pengguna set Kecantikan Shaklee. Mari kita baca cerita dia.



Anda berminat?

Call / whatapps/sms: 019 2250752
Email : normila.muhamad@gmail.com
Add FB : Normila Muhamad
Like Fan Page : Mamanurins Vitamin Shop
Blog : www.mamanurins.blogspot.com




Tips mengatasi jerawat

Jerawat? Katakan Tidak pada Jerawat

9:00 AM

Punca jerawat

◆StressTekanan
◆Pori-pori tertutup
◆Menstrual

Cara Mengatasi Masalah Jerawat

♥ Dapatkan tidur yang cukup
♥ Kurangkan pengambilan makanan yang terlalu manis, berminyak atau yang pedas.
♥ Utamakan kebersihan diri
♥ Elakkan memakai alat solek yang berminyak.  Ia boleh membuatkan jerawat menjadi lebih serius.
♥ Elakkan memicit, menggaru, atau menyentuh jerawat. Jangkitan boleh berlaku.

Supplement yang sesuai untuk masalah jerawat

Boleh dapatkan Set Kecantikan ini.


Vita E-Complex
♥ Menolong melawan penuaan pra-matang pada kulit
♥ Menyokong prestasi otot & mempercepatkan pemulihan sel
♥ Anti-oksidan . Menghalang kerosakan sel oleh radikal bebas

Vita-C 500mg (Sustained released)
♥ Anti-oksidan semulajadi
♥ Mengekalkan integriti sel
♥ Pertumbuhan salur darah yang sihat

B-Complex
♥ B for Beauty
♥ Menggalakkan kesihatan kulit, metabolisma tenaga dan replikasi DNA yang sihat
♥ Meningkatkan fungsi otak
♥ Menggalakkan mood yang baik
♥ Mengurangkan tekanan

Call/whatapps/sms: 019 225 0752
Emails: normila.muhamad@gmail.com
Add FB: Normila Muhamad
Like page: Mamanurins Vitamin Shop

*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit

Dehidrated

Dehidrated?

4:48 PM

Drink up!

Is your skin thirsty?

Take a look at your face in the mirror to see if you have any of these signs:

♥Flaky skin
♥Blotchy and sensitive areas indicated by reddish patches
♥Skin that feels taut and uncomfortable
♥A lucklustre complexion

If u face one of the above, your skin is showing signs od dehidration. Dehidrated skin is lack of overall moisture.

Three Steps to Get Skin Hydrated

1. Drink at least 2 litres of water. If you consume supplement, you may require 3 to 4 litres water.

2. Eat foods rich with water.  Munch on fresh fruits and vegetables like watermelon helps.

3. Use right skincare range. Seek out products that deliver moisture back into skin. Moisturiser is a must before sleep. Not to forget sun protector in day time to avoid freckles and other skin problems.

broga hill

Broga Hill Trip

10:18 PM

Entry yang tertangguh. Dah lama nak cerita tapi saya kesuntukan masa.  Pada 2hb February yang lalu, saya bersama-sama 3 orang kawan baik, Siow LinNg,Farheen dan suaminya telah pergi ke suatu tempat yang tidak asing bagi pendaki gunung. Haha..kenapa ayat saya macam skema ni?


Idea untuk pergi ke situ –datang dari saya. Tak percayakah? Saya tetiba teringin sangat untuk melakukan aktiviti luar biasa. Mencabar kemampuan sendiri.


Kebetulan Siow LinNg memang pendaki hardcore. Dia sekarang ni sudah pun berada di Nepal untuk misi pendakiannya. Saya ajak dia dengan Farheen.  Siapakah mereka ni ? Mereka merupakan ex-office mate saya. Tempat saya bekerja sekarang. Saya pekerja paling setia.  Kami selalu berjumpa. Sebulan atau 2/3 bulan sekali. Selalu kah itu? Hahahaha. Tempat pertemuan biasa ialah di Nandos- tempat yang sama-IOI Mall. Bila jumpa asik makan, makan & makan. Kali ini, tempat pertemuan yang agak berbeza.



Pelbagai persiapan dibuat. Ketua dah email dan bagitau persiapan yang harus dibuat. Sebagai menurut perintah, saya telah lengkapkan sebahagian darinya.



Plan asal nak pergi tengok sunrise. Bincang punya bincang, banyak cons dari pros. Jadi, plan asal dibatalkan. Kami membuat keputusan untuk pergi awal pagi. 7:30 pagi. Tapi ..owh tak payahlah saya detail-kan. Kami sampai lebih kurang pukul 9 pagi. Masa tu cuaca sangat panas. Banyak pula parking kosong. Nampak sangat kami sudah lewat. Sebab pendaki pendaki lain sudah pun pulang.  Owh tidak lah saya berputus asa setengah jalan. 

Pendakian awal agak mudah. Menyusuri jalan di bawah pokok kelapa sawit. Teringat pulak zaman kecil ku. Kan rumah arwah mak dan abah saya bersebelahan dengan ladang kelapa sawit.

Permulaan pendakian

Bermulalah pendakian. Agak sesak juga traffic ke atas bukit. Ramai pengunjung rupanya. Macam senang je nak mendaki. Saya fikir positif aje. Malam sebelum mendaki saya sukar untuk tidur lena. Resah untuk mendaki. Kali pertama pula tu. Tidur sebelum pukul 12 malam. Terjaga pula jam 5 pagi. Mohon Allah permudahkan pendakian saya pagi ini. 

Lepas solat Subuh saya bersarapan untuk mengalas perut. Ini sarapan saya. Segelas susu bersama ESP SOY PROTEIN SHAKLEE sahaja.

ESP Soy Protein Shake


Semoga bertahanlah! Saya juga siapkan bekalan untuk dimakan di atas bukit nanti. Nak tahu apa?

..

..

..

..
Setengah cawan oat, 3 biji strawberry & 5 biji anggur




Sedap sungguh.

Pendakian sebenarnya tidaklah sukar. Tapi stamina sangat kurang kerana pertama kali dan kurang bersenam. Tiga hari sebelum pendakian saya bersenam di rumah-30 Day Shred. Tough tapi sangat membantu. Mengah. Saya ditinggalkan jauh dari rakan rakan yang sangat fit. Saya paling selowwww. Sepanjang pendakian saya berdoa semoga saya mencapai matlamat saya.

Suasana pendakian agak sesak sangat kerana ramai yang sudah menuruni bukit. Cuaca agak panas. Angin bertiup kencang. Sekali sekala pasir berterbangan. Hampir masuk mata juga. Saya berlindung disebalik batu-batu.


Farheen and Sohail
Breathless  
Siow LinNg sudah jauh meninggalkan kami.

Saya sedang berehat, angin bertiup kencang, tak berani nak jalan
Sedang berselindung disebalik batu besar


   
Another breathless moment. I need oxygen!!


Taking own sweet time before continuing the journey
Beautiful..Subhanallah!
Finally! We made it
Love the green hill
BFF

On the way down
Jadi apa kesimpulannya pendakian ini:-

1. Tiada apa yang mustahil dalam dunia ini. Jika kita sangat pasti apa yang kita mahu, kita akan cari jalan dan mengusahakannya.

2. Perlu ada persediaan fizikal dan mental. Persediaan  mental melebihi segala-galanya. Bila kita dah set kita boleh, kita akan boleh melakukannya.

3. Fizikal yang sihat membolehkan mental kita lebih kreatif dan fokus dengan apa yang dihajati.

4. Last but not least, ESP memberikan saya tenaga yang segera.


 

doa minum air zam zam

Nurin Down with Fever.

5:17 PM

Anakanda sulung saya, Nurin Hidayatullah demam. Hari ini masuk hari ketiga. Maksudnya dah tiga malam tidur saya tidak teratur. Setiap jam saya akan terjaga untuk periksa suhu badan dia. Adakala cecah 39.1 degree. Saya sangat risau. Sejak besar ni, Nurin tidak suka makan ubat. Kalau makan pon, selang beberapa minit dia muntah. Saya buka baju dia. Basahkan kain dan balut tubuh dia. Mengharapkan suhu badan dia akan turun. Sesekali dia mengadu sejuk. Meracau racau. Bercerita perihal dia di sekolah.haha pecah rahsia dia.



Pilihan apa yang saya ada bila dia demam, tak mahu makan ubat dan tidak lalu makan begini?

Syukur Shaklee ada Performance Drink. Sangat praktikal pada saat kritikal macam ini. Saya cadangkan setiap ibu di rumah sediakan satu canister untuk kecemasan.

Saya bancuh 3 sudu kecil Performance Drink Shakl dengan 250  air sejuk. Rasa orennya memikat !



Bila Nurin minum air ini, dia tidak akan terhidrat walaupun tiada selera makan. Sebelum minum tu saya ajarkan dia doa minum air zamzam. Bermaksud: Ya Allah berikanlah aku ilmu yang bermanfaat, rezeki yang luas dan penyembuh kepada segala penyakit. Amin.

Penghantaran boleh dibuat di seluruh Malaysia.

COD di Puchong & Cyberjaya.

Boleh hubungi saya

Call/Whatapps : 019 225 0752
Email  : normila.muhamad@gmail.com
FB : Normila Muhamad
FB Fan Page: Mamanurins Vitamin Shop

Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

tazkirah

IhFazillah YahFazuka-Kamu Jaga Hak Allah, Allah Akan Jaga Hak Kamu

1:00 PM

Sabda Rasulullah SAW kepada Abdullah bin Abbas R.A,  "wahai anak-anak kecil, aku nak ajar kan beberapa perkataan. Kamu jaga hak Allah, kamu pelihara titah perintah Allah,Allah akan jaga hak kamu. "

"Jika kamu hendak mohon pertolongan maka pohonlah pertolongan dengan Allah. Ketahuilah wahai anak kecil, walaupun seluruh umat ini berkumpul untuk memberi manfaat kepada kamu, tidak akan berlaku walaupun satu manfaat kamu kecuali apa yg telah Allah tetapkan untuk kamu begitu juga sebaliknya jika hendak bagi mudarat."

dipetik dari Akidah dalam Rumahtangga Muslim 1 (Usrati IKIM FM)

Sihat atau Sedap?

5:57 PM




Pernah tak kita berkira-kira untuk membeli makanan secara sihat seperti sayur-sayuran organik, roti gandum penuh (whole meal/whole grain),  buahan buahan segar seperti strawberry, grapefruit, epal, anggur, kiwi. Saya pasti semua orang suka. Bukan sebab tak mahu, tapi sebab harganya mahal. Anda pernah rasa macam tu kah?

Atau anda berkira-kira hendak makan di restoran seperti A atau B? Yang satu tu murah sikit dari yang lagi satu. A menyediakan makanan yang sihat, segar dan berkhasiat. Kombinasi makanan-makanan sihat yang saya sebutkan seperti di atas. Yang B, merupakan restoran makanan segera seperti burger dan fries.  A semestinya lebih mahal dari B.

Jadi apa pilihan anda?

Saya pernah menghadapi situasi ini. Apa saya buat? Saya pilih restoran B. Sebab murah, cepat dan mudah. Sedap pula tu.

Tapi hari ini, saya tersentak! Seorang pakar motivasi yang juga seorang doktor mengatakan, kebanyakan kita kedekut untuk membeli makanan berkhasiat tapi sanggup membeli barangan berjenama untuk bergaya...

Kesannya, bila sudah tua, kita terpaksa gunakan duit untuk membeli ubat ubatan kerana sakit. Banyak wang diperlukan untuk menjalani pembedahan, peralatan khas dan sebagainya. Sekurang-kurangnya RM100,000 diperlukan untuk tujuan itu. Malahan mungkin lebih dari itu.

Secara ringkas, sekitar usia 20-40 tahun, kita bekerja keras mencari rezeki untuk kesenangan masa tua. Ketika usia tua 40 – 60 tahun, ya betul, kita senang, tapi duit yang kita simpan kita gunakan untuk merawat sakit kerana tidak menjaga kesihatan ketika usia muda.

Bukankah bagus kalau ketika usia kita 20- 40 tahun kita gunakan usia yang ada untuk membeli kesihatan. Kita mungkin perlukan sekitar RM100 hingga RM300 untuk membeli  makanan berkhasiat setiap bulan . Jom kita buat kira-kira. Setiap bulan kita guna RM300 untuk kesihatan. Untuk sepuluh tahun  kita berbelanjakan RM36,000. (300x10x12) . Sila lihat perbezaan RM100,000 dengan RM36,000? Banyak bukan? Kiraan ini kita tak mengambil kira kadar inflasi.

Dengan izin Allah, usia 40 – 60 tahun kita sihat, duit yang ada kita gunakan untuk beribadah, membangunkan ummah dan bersedekah kerana mencari keredhaan Allah.  

Benar, ajal maut ditangan tuhan. Kita diminta berusaha bukan bertawakkal tanpa usaha. Badan kita adalah amanah Allah.  Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan (wahai umat manusia dan jin) surah al-Rahman.