alfalfa

Sakit Badan Tiada, Selesema Baik dan Tak Kerap Bersin lagi

9:30 AM

Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar!

Saya menghubungi adik bongsu kesayangan pagi Khamis lepas. Dalam sibuk dia bekerja sempat juga dia update saya tentang keseronokan dia dan suami.

Adik ipar saya tu lelaki yang sangat kuat bekerja. Bekerja sebagai pemandu kren di pelabuhan terkemuka di selatan tanahair, banyak menggunakan tenaga lelakinya. Sering sakit sakit badan. Mudah sangat sensitif dengan persekitaran. Alergi pada habuk dan kerap bersin pada waktu pagi. Risau dengan kesihatan suami tersayang, dia minta nasihat saya. Saya mencadangkan agar dia mencuba set vitamin untuk alergi/resdung. Terdiri daripada Vitamin C, B complex dan Alfalfa.

Hampir setiap malam adik saya perlu mengurut suaminya. Hehe...isteri solehah.

Pada permulaannya, si suami enggan memakan vitamin. Berkat pujukan dan nasihat si isteri, si suami pun paksa rela makan vitamin-vitamin itu semua. Nahhh....asalnya kena paksa, bila terasa perubahan hari demi hari, si suami dengan relanya makan vitamin tu semua.

Menariknya, si suami mengalami perubahan ketara. Pagi-pagi atau ketika cuaca sejuk, tiada lagi bersin-bersin, selesema tiada, badan yang sakit-sakit pun hilang. Seronoklah si isteri, tidak perlu mengurut setiap malam lagi. Urut manja ada lah..opsss..

Jemput baca perkongsian adik saya ni


Tiada apa yang lebih menggembirakan, bila customer saya mendapat manfaat dari vitamin yang mereka beli daripada saya. Syukur Ya Allah atas belas kasihanMu.

Kalau ada kalangan pembaca saya ada masalah yang sama, hubungi saya untuk mendapatkan set ini. Konsultasi percuma untuk pelanggan saya.

COD di kawasan berikut:- Puchong, Cyberjaya, Putrajaya, Bandar Baru Bangi, Serdang, Seri Kembangan, 
Equine Park, Pasar Borong Selangor, Pulau Meranti, Highway MEX, Bukit Jalil, Sri Petaling, Kuchai Lama, Klang Lama, Sg Besi, Kem Sg Besi, UPNM, BTS, The Mines dan kawasan-kawasan sekitarnya.

Call/whatapps/sms: 019 2250752
Email : normila.muhamad@gmail.com
Add FB: Normila Muhamad
Like Fan Page: Mamanurins Vitamin Shop
Blog: www.mamanurins.blogspot.com


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

balanced diet

Mighty 3 Gems??

12:44 AM

Fuhh...lebih berharga dari batu permata. Berapa karat agaknya? 

Source: http://www.insidescience.org

Tapi Mighty 3 Gems tak ternilai harganya berbanding dengan permata terhebat di dunia. Kaya mana pun kalau sakit, tiada ertinya.

Apa itu Mighty 3 Gems?

Ia merupakan kombinasi ESP Soy Protein Isolate Powder, Meal Shakes dan Performance Drink .



Sangat elok untuk mulakan hari kita dengan hidangan yang berkhasiat dan menyelerakan.

ESP Soy Protein Isolate Powder merupakan minuman rendah lemak, bukan GMO secara biologinya mempunyai kandungan protein yang lengkap dengan kandungan sembilan (9) asid amino perlu dan 14gram protein soya sihat bagi setiap hidangan. Di samping rasanya yang enak, ia juga dapat memberikan tenaga pada tubuh dengan protein soya yang berkualiti tinggi

Meal Shakes memberikan 19 mineral dan vitamin yang penting untuk tubuh, dan ia amat perlu bagi proses tumbesaran dan mengekalkan kesihatan

Minuman Performance Drink mengandungi proprietari elektrolit OPTI-LYTE dengan campuran unik karbohidrat yang membekalkan tenaga segera dan berkekalan untuk menyokong penghidratan optimal

Saya sendiri sukakan rasanya yang umphhh...

Daripada saya minum minuman 3 in 1yang banyak kandungan gulanya, dan krimer yang tak berapa nak berkhasiat tu, eloklah saya ambil Mighty 3 Gems ni. Rendah kalori, tiada kolesterol, banyak khasiat dan yang paling penting....SEDAP!

Nak cuba?

Jom hubungi saya

COD di kawasan berikut:- Puchong, Cyberjaya, Putrajaya, Bandar Baru Bangi, Serdang, Seri Kembangan, 
Equine Park, Pasar Borong Selangor, Pulau Meranti, Highway MEX, Bukit Jalil, Sri Petaling, Kuchai Lama, Klang Lama, Sg Besi, Kem Sg Besi, UPNM, BTS, The Mines dan kawasan-kawasan sekitarnya.

Call/whatapps/sms: 019 2250752
Email : normila.muhamad@gmail.com
Add FB: Normila Muhamad
Like Fan Page: Mamanurins Vitamin Shop
Blog: www.mamanurins.blogspot.com


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. 

B Complex

Testimoni Set Hamil Shaklee

2:51 PM

Ya Allah, sungguh saya kagum dengan team mate saya di pejabat. Nurul Husna namanya. Dia sudah mengandung 28 minggu.Sepanjang kehamilannya, jarang sekali saya tengok dia sakit. MC pun macam tiada kecuali dia cuti kerana cek up .

Hebat betul penangan vitamin vitamin Shaklee untuk ibu mengandung. Alhamdulillah kerana Allah telah memudahkan perjalanan kehamilannya.

Ibu ibu yang mengandung dengan bantuan set hamil ini biasanya ceria, muka berseri-seri, bertenaga, sihat dan kuat. Seringkali kita mendengar keluh kesah ibu mengandung yang mana mereka ini kurang berselera makan, kejang kaki, lesu, mengantuk, malas, pening dan err...panjang senarainya nanti.

Kita berusaha Allah jua yang menentukannya.

Jemput baca perkongsian istimewa sahabat merangkap team mate saya Nurul Husna

COD di kawasan berikut:- Puchong, Cyberjaya, Putrajaya, Bandar Baru Bangi, Serdang, Seri Kembangan, 
Equine Park, Pasar Borong Selangor, Pulau Meranti, Highway MEX, Bukit Jalil, Sri Petaling, Kuchai Lama, Klang Lama, Sg Besi, Kem Sg Besi, UPNM, BTS, The Mines dan kawasan-kawasan sekitarnya.

Call/whatapps/sms: 019 2250752
Email : normila.muhamad@gmail.com
Add FB: Normila Muhamad
Like Fan Page: Mamanurins Vitamin Shop
Blog: www.mamanurins.blogspot.com


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. 

formula sayur-sayuran

Makanan untuk Banyakkan Susu Ibu?

4:42 PM

Berita baik mengenai susu ibu adalah kita tidak memerlukan makanan tertentu untuk membuatkan susu kita banyak. Ibu ibu di seluruh dunia , makan makanan yang berbeza tetapi masih boleh menyusukan anak mereka sehingga 2 tahun. Walau bagaimanapun , pemakanan seimbang dan sihat boleh meningkatkan kualiti susu kita. Makanan yang berkhasiat membantu kita untuk sembuh selepas melahirkan anak dan memberi tenaga untuk memenuhi keperluan bayi yang membesar. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu difikirkan apabila merancang apa yang perlu ibu menyusu makan.

Minum Air 3 liter sehari

Badan anda memerlukan banyak air untuk menghasilkan susu; sekurang-kurangnya 3 liter sehari. Air masak adalah yang terbaik, tetapi jus, susu atau pengganti susu seperti susu soya teh herba, dan sup juga boleh diminum. Salah satu cara untuk memastikan anda mendapat air yang secukupnya ialah dengan sentiasa menyediakan sebotol besar air masak di tepi katil atau tempat di mana kita berada.

Makan Tumbuh-Tumbuhan
 Kelakar juga bunyinya. Hahaha. Ini bermakna banyak sayur-sayuran, buah-buahan dan bijirin penuh. Buah-buahan dan sayur-sayuran yang penuh dengan nutrien, baik untuk anda dan bayi. Cuba makan beberapa sayur-sayuran berdaun hijau gelap seperti bayam setiap hari. Buah-buahan bukan sahaja makanan ringan yang hebat, tetapi boleh memberi rangsangan tenaga yang bagus juga. Gantikan beras putih kepada beras perang.

Mengambil protein yang berkualiti tinggi.

Dapatkan dua atau tiga hidangan protein sehari. Satu hidangan adalah 3 hingga 4 auns daging, ayam, makanan laut, telur, tauhu, kacang, keju, yogurt atau susu. Ikan adalah pilihan yang hebat, tetapi hadkan pengambilannya kerana kandungan merkuri yang tinggi. Boleh juga dapatkan protein dari tumbuhan-tumbuhan seperti soya iaitu tauhu dan tempe

Vitamin dan Mineral


Ketika menyusukan anak, kita sangat memerlukan vitamin dan mineral yang mencukupi, terutamanya zat besi, b-complex, vitamin C, kalsium, Vitamin D dan asid .Walaupun kita boleh mendapat banyak nutrien ini daripada makanan yang kita makan, hakikatnya ia adalah sukar untuk mengetahui jika kita mendapat cukup nutrien setiap hari. Maka, seharusnya kita berusaha untuk mengambil supplemen untuk melengkapi kekurangan nutrien dalam makanan kita.

Dapatkan Set Penyusuan kami yang sangat famous di pasaran. Selamat, mudah dan terbukti membantu ibu ibu mengekalkan stamina untuk menyusukan bayi dan membanyakkan susu ibu.

Baca sini untuk mengetahui lebih lanjut tentang Set Penyusuan Shaklee

Tidak ada yang lebih semulajadi daripada susu ibu. Wanita telah melakukannya di serata dunia untuk beribu-ribu tahun. Tetapi hanya kerana susu ibu adalah semula jadi, tidak bermakna ia sentiasa mudah. Jangan panik dan susah hati, kami sentiasa membantu memberikan konsultasi sekiranya anda membeli Set Penyusuan kami.

COD di kawasan berikut:- Puchong, Cyberjaya, Putrajaya, Bandar Baru Bangi, Serdang, Seri Kembangan, 
Equine Park, Pasar Borong Selangor, Pulau Meranti, Highway MEX, Bukit Jalil, Sri Petaling, Kuchai Lama, Klang Lama, Sg Besi, Kem Sg Besi, UPNM, BTS, The Mines dan kawasan-kawasan sekitarnya.

Call/whatapps/sms: 019 2250752
Email : normila.muhamad@gmail.com
Add FB: Normila Muhamad
Like Fan Page: Mamanurins Vitamin Shop
Blog: www.mamanurins.blogspot.com


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. 




B Complex

Tips untuk Menghadapi Jerebu

6:32 PM

Seperti yang dijanjikan pagi tadi saya ada tips untuk menghadapi hari-hari yang berjerebu ini.

Duduk di dalam rumah sebanyak yang mungkin, terutamanya kepada ibu-ibu mengandung, pesakit-pesakit yang berkaitan dengan paru-paru, bayi dan warga  emas

Ketika di dalam rumah sebaiknya

  • memastikan semua pintu dan tingkap ditutup
  • memasang penyaman udara dan jika ada bajet anda timbangkanlah untuk memasang hawa dingin dengan penapis HEPA (Zarah Kecekapan Tinggi)
  • lap rumah anda dengan kain basah. Menyapu dengan penyapu tidak digalakkan 
  • memasak dengan dapur elektrik, oven atau microwave; memasak di rumah dengan kayu, gas atau arang tidak digalakkan
  • Jika anda perlu berada di luar rumah , sentiasa menggunakan topeng N95. Topeng N95 boleh menapis 95 peratus daripada zarah yang lebih besar daripada 0.3 mikron. Walau bagaimanapun, orang-orang yang bermasalah dengan jantung dan paru-paru harus sentiasa berunding dengan doktor terlebih dahulu supaya topeng yang digunakan tidak mengurangkan aliran udara.

Perjalanan jalan raya perlu dikurangkan melainkan ia benar-benar perlu. Berada di rumah akan membantu mencegah kemerosotan kualiti udara di luar, dan juga mengurangkan risiko kemalangan jalan raya disebabkan penglihatan yang terhad.

Jika anda perlu memandu ...
  • Hidupkan penghawa dingin dan memilih mod"recirculate inside air"
  • memastikan semua tingkap ditutup
  • menghidupkan lampu untuk meningkatkan tahap penglihatan di jalan raya 
  • Jangan meninggalkan kanak-kanak tanpa pengawasan di dalam kereta 
  • Jangan merokok di dalam kereta anda, dan tidak membenarkan orang lain untuk merokok

Tips lain
  • Jauhkan diri dari perokok
  • Minum banyak air. Kementerian Kesihatan mengesyorkan minum sekurang-kurangnya dua liter sehari 
  • Cuci tangan dan muka anda
  • Mengekalkan tahap kecergasan anda 
  • Pastikan anda makan berkhasiat, makanan yang seimbang. Seperti biasa, basuh buah-buahan dan sayur-sayuran.
Untuk kesihatan maksima, dapatkan vitamin-vitamin ini dari Shaklee

1. Vita Lea
2. B-complex
3. Chewable Vita-C
4. Nutriferon
5. OmegaGuard
6. Performance Drink

Untuk khidmat nasihat selanjutnya boleh hubungi saya.

COD di kawasan berikut:- Puchong, Cyberjaya, Putrajaya, Bandar Baru Bangi, Serdang, Seri Kembangan, 
Equine Park, Pasar Borong Selangor, Pulau Meranti, Highway MEX, Bukit Jalil, Sri Petaling, Kuchai Lama, Klang Lama, Sg Besi, Kem Sg Besi, UPNM, BTS, The Mines dan kawasan-kawasan sekitarnya.

Call/whatapps/sms: 019 2250752
Email : normila.muhamad@gmail.com
Add FB: Normila Muhamad
Like Fan Page: Mamanurins Vitamin Shop
Blog: www.mamanurins.blogspot.com


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. 



Cyberjaya

Jerebu 2013

11:36 AM


Saya mengikuti perkembangan jerebu di Johor dan Singapura dari FB teman-teman sahaja. Nampak sungguh kritikal berbanding tahun-tahun yang sudah. Kali ini berita disampaikan begitu laju kerana kecekapan kawan-kawan meng'update' situasi sebenar.

Kasihan kaum keluarga di Johor. Saya harap keluarga saya di sana menjaga kesihatan, kurangkan aktiviti luaran dan sentiasa makan makanan yang berkhasiat supaya kesihatan sentiasa terjaga. Kalau sudah sakit, susah juga. Cuaca yang panas ditambah pula dengan jerebu.

Jerebu kali ini seakan tidak memberi kesan kepada saya tetapi pagi tadi saya rasa suasana rasa lain macam pula. Ketika memandu ke pejabat, saya melalui laluan Lingkaran Putrajaya. Kiri kanan saya adalah kawasan perumahan yang sedang dalam pembinaan. Ada juga pokok-pokok yang masih terpelihara. Pandangan agak kabur dan sangat terhad. Baru saya sedar yang jerebu sudah tiba di kawasan perumahan dan tempat kerja saya di Cyberjaya. Rasa lemas juga dengan situasi begini. Pernafasan tersekat-sekat akibat bau asap.

Semoga kesihatan kita semua terpelihara.

Saya sempat google gambar-gambar di bawah. Nampak bezanya kan?





Ini gambar kebakaran hutan di Indonesia




Rakyat dinasihatkan supaya mengurangkan aktiviti luar rumah dan minum air yang banyak.

Ada tips yang akan dikongsikan sebentar lagi. Tungguuu..





kulit cantik

Apa Brand Pencuci Muka Anda?

2:26 PM

Kulit saya sangat sensitif. Sudah berjerawat sejak Form 4 lagi.

Masa tu saya down sangat. Ahli keluarga suka mengejek saya. Yeah..they might think they are joking, but deep inside my heart, I hate my face. True feeling ni.

Masa tu juga saya tak matang lagi. Gadis sunti lah katakan. Bila ingat kembali rasa kelakar pun ada. Tahu tak apa abang saya cakap. By the way, saya ada 4 orang abang.

"Pergi la berus muka ko pakai berus periuk"

"Muka ko dah macam kulit durian"

"Nanti pergi sekolah pakai topeng tau"

Huarghhh...Memang geram sangat dengan diaorang ni.

Punca jerawat saya (saya rasa lah) sebab saya curi curi pakai pencuci muka kakak ipar (shh) Brand BIORE. Lepas tu tak pakai dah. Siapa suruh curi kan?

Lepas tu ada lah juga pakai macam-macam brand. Tapi brand yang paling bertahan. Sangat mild dan serasi dengan kulit saya yang sensitif ini. Nak tau brand apa?

Saya pakai ni sejak 2006. Produk mereka memang bebas dari bau dan perwarna. Sangat suka dan setia sampai sekarang.

Sejak berShaklee, baru saya tahu Shaklee ada rangkaian skin care nya yang tersendiri. Memang teruja sangat nak mencuba, tapi mahu menghabiskan dulu stok Simple yang ada selain mahu mengkaji dulu kesannya nanti pada kulit saya.

Sejujurnya, saya sangat cerewet memilih cleanser bukan kerana apa, kerana kulit saya sangat sensitif. Mula-mula sangsi sangat nak cuba skincare Shaklee. Bila saya kaji dalam-dalam, skincare Shaklee sebenarnya pun memang kombinasi bahan-bahan botani, nutrien herba yang paling tulen dan berkesan dan efektif. 

Apa tunggu lagi kan?

Tadaaaaaaaaaaaaaaaa... saya sudah mengambil langkah pertama untuk menShakleekan skin care saya.



Memang bestttt sangat.

Lepas ni nak tukar satu set terus. 

Barulah Shaklee!!

Teruja nak mencuba juga?
Hubungi saya jika berminat. 
COD di kawasan berikut:- Puchong, Cyberjaya, Putrajaya, Bandar Baru Bangi, Serdang, Seri Kembangan, 
Equine Park, Pasar Borong Selangor, Pulau Meranti, Highway MEX, Bukit Jalil, Sri Petaling, Kuchai Lama, Klang Lama, Sg Besi, Kem Sg Besi, UPNM, BTS, The Mines dan kawasan-kawasan sekitarnya.

Call/whatapps/sms: 019 2250752
Email : normila.muhamad@gmail.com
Add FB: Normila Muhamad
Like Fan Page: Mamanurins Vitamin Shop
Blog: www.mamanurins.blogspot.com


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. 


ESP

TOMPOK HITAM , BEKAS JERAWAT, JERAGAT, WARNA KULIT YANG TIDAK SEKATA

5:11 PM

Tompok hitam, bekas jerawat, jeragat dan warna kulit yang tidak sekata merupakan sel mati dan ia sukar untuk dihilangkan kerana tiada sel baru untuk menggantikan sel yang lama.



Pengambilan protein yang berkualiti tinggi sebagai makanan wajib harian kita, pasti dapat mengantikan sel-sel baru dalam tubuh badan kita.



Pengambilan ESP Shaklee secara konsisten membolehkan tompok hitam, kesan jerawat dan jeragat hilang secara beransur-ansur. Bergantung kepada individu. Kesan lama memerlukan sedikit masa.

Untuk kesan maksima, boleh mengambil set Kecantikan Shaklee ini bersama-sama ESP

Chewable Vita-C

  • Merupakan komponen penting dalam pengeluaran kolagen dalam tubuh manusia. Ia membantu memerangi kemusnahan kolagen dan tekanan oksidatif. Keputusan dari ujian klinikal menunjukkan vitamin C yang semulajadi menggalakkan pembentukan kolagen dan mengurangkan kesan radikal bebas, membantu untuk mengekalkan kulit muda dan tegang

  • Kolagen adalah struktur sokongan protein yang penting untuk kulit muda dan tegang. Secara keseluruhan, jumlah kolagen dalam kulit menurun bergantung kepada usia, proses yang berterusan dipercepatkan oleh beberapa faktor seperti cahaya matahari, merokok, radikal bebas, dan keradangan. Vitamin C adalah salah satu cara yang paling berkesan untuk meningkatkan sintesis kolagen dan melambatkan kemusnahan itu.

Vita-E Complex

  • Dikenali sejak bertahun tahun lamanya sebagai vitamin yang hebat untuk memperbaiki dan menyembuhkan tekstur kulit.
  • Antioksidan yang sangat baik, ia mampu menghalang kerosakan kepada sel-sel kulit.
  • Penyelidikan menunjukkan vitamin E mempunyai kesan yang sangat positif dalam rawatan parut
  • Minyak vitamin E yang tulen dan semulajadi membantu dalam melicinkan tekstur kulit, menjadikannya lebih sekata dan mempercepatkan pertumbuhan semula sel.
  • Sel kulit yang berparut sebenarnya mengalami kekurangan kolagen (protein semulajadi dalam kulit) dan keanjalan. Vitamin E membantu untuk meringankan kemunculan parut dan akhirnya menyingkirkan mereka. Ia meningkatkan tekstur kulit, simulasi aktiviti antioksidan.




Teruja untuk mencuba?


Hubungi saya jika berminat. 

COD di kawasan berikut:- Puchong, Cyberjaya, Putrajaya, Bandar Baru Bangi, Serdang, Seri Kembangan, 
Equine Park, Pasar Borong Selangor, Pulau Meranti, Highway MEX, Bukit Jalil, Sri Petaling, Kuchai Lama, Klang Lama, Sg Besi, Kem Sg Besi, UPNM, BTS, The Mines dan kawasan-kawasan sekitarnya.


Call/whatapps/sms: 019 2250752
Email : normila.muhamad@gmail.com
Add FB: Normila Muhamad
Like Fan Page: Mamanurins Vitamin Shop
Blog: www.mamanurins.blogspot.com


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. 


kembung

Kisah Kembung Perut

4:24 PM

Alkisah, pada satu Khamis yang mendamaikan, ada la seorang perempuan ni dia berpuasa. Hajat di hati hendak berbuka puasa di luar sahaja memandangkan kasihan pada en suaminya perlu bersilat di dapur pada hari itu.

Malas hendak kelam kabut untuk berbuka puasa di luar dan menunaikan solat, dia mengambil keputusan untuk berbuka ala kadar di rumah, solat dan makan berat di luar sahaja. Dia meminta en suaminya memotong buah tembikan dan air teh o panas kegemarannya. Suami yang baik hati pun buat sahajalah.

Bukannya sepotong tembikai yang dia makan, semangkuk dia bedal bersama teh o panas.

Usai solat, dia sekeluarga menjamu selera di Pizza Hut. Jarak waktu berbuka puasa dengan makanan yang dipesannya adalah lebih kurang sejam.

Cerita hari itu tamat.

Keesokan harinya, dia bangun untuk solat Subuh tapi kasihan, dia sakit perut yang teramat. Bukan sakit biasa-biasa. Sakitnya seperti kontraksi orang mahu bersalin. Sekejap sekejap ia datang, tapi amat menyakitkan. Makanya en suami terpaksa la mengambil time off untuk menghantar isteri kesayangan ke klinik untuk rawatan.

Doktor kata kembung biasa.2 jenis ubat diberi. Tapi nampaknya tak mendatangkan hasil. Masih bekerja tapi ooo seksa. Berguling guling lah dia. Dalam pada tu, makan tengaharinya boleh tahan juga. Nasi putih berlaukkan ayam kampung dan siput sedut. Bertambah berangin la perut tu kan? Hahaha.

Balik rumah malam itu keadaannya lebih parah. Berguling-guling dibuatnya. Air mata jatuh macam hujan. Sakit tahap maksima. Beruntunglah ada suami yang mengurut satu badan. Melegakan juga tapi sakit tak hilang sepenuhnya.

Esoknya dipanggilnya tukang urut. Macam somersault dibuatnya perut tu. Selepas itu urutan itu menjadi sangat best dan menenangkan. Nyaris-nyaris tertidur. Tapi kakak tu asyik nak berborak, tak dapat la nak tidur kan.

Usai urutan, rasa lega yang amat. Kembung hilang sedikit demi sedikit. Tapi tempat urutan masih sakit akibat ditekan dengan kuat oleh tukang urut professional yang dijemput khas dari Bangi. Eh, lupa! Dia berurut di Bangi, rumah ibu mertuanya.

Sejak itu, agak fobia bila dengar nama buah tembikai aka Watermelon.

Kisah tamat.

Oh lupa, wanita yang dimaksudkan ialah saya.

Jangan gelak ok. Kesian dia.

B Complex

Sering berasa lesu, tidak bermaya dan mengantuk di rumah mahupun tempat kerja?

2:20 PM

Sering berasa lesu, tidak bermaya dan mengantuk di rumah mahupun tempat kerja?

Badan sering sakit dan mudah dijangkiti selesema dan demam?

Balik kerja lewat petang atau malam dan tidak mampu nak buat kerja rumah mahupun melayan anak? Suami pula bagaimana?

Tidur awal tapi masih juga lesu keesokan harinya?

Tahukah anda, itu adalah petanda bahawa badan anda kurang vitamin dan nutrisi.

*************************************************************
Cubalah Energy Booster Set yang terdiri dari Vitalea,B Complex dan Chewable Vita-C daripada Shaklee



Vitalea
  • Membantu dalam mengekalkan kesihatan yang baik.
  • Mengandungi beta karotena yang membantu dalam mengekalkan pertumbuhan, penglihatan dan pembinaan tisu. 
  • Mengandungi kalsium, fosforus dengan vitamin C dan D untuk kesihatan tulang dan gigi
  • Biotin dan asid pantotenik membantu untuk emetabolismekan lemak dan karbohidrat dalam tubuh 
  • Vitamin B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah. 
  • Multivitamin terbaik yang lengkap dengan semua nutrisi dan zat penting untuk tubuh
  • Memberikan kesihatan menyeluruh untuk tubuh 
  • Badan anda lebih sihat dan sukar dijangkiti penyakit
  • Membekalkan tenaga berpanjangan 
  • Stamina lebih baik
B Complex
  • Menawarkan vitamin B yang lengkap, mengandungi 8 jenis vitamin B bagi membantu memelihara kesihatan yang baik.
  • B1, B2, B3, B6, biotin dan asid pantotenik membantu badan menukarkan protein, lemak dan karbohidrat kepada tenaga. 
  • Asid folik dan B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah di dalam tubuh. Jumlah asid folik yang mencukupi dalam diet harian membantu mencegah kecacatan tiub neural bagi wanita yang merancang kehamilan sebelum konsepsi dan semasa 12 minggu tempoh kehamilan bagi dos harian sebanyak 400 mcg. 
  • membekalkan tenaga pada badan 
  • dikenali sebagai pil ‘anti-stress’ 
  • meredakan sakit-sakit saraf pada badan 
  • membantu mencantikkan kulit anda dan kulit akan kelihatan 'glowing'
Chewable Vita-C  
  • memelihara kandungan antioksidan semulajadi tubuh
  • penting untuk tulang, gigi dan gusi yang sihat serta keseluruhan kesihatan yang baik. 
  • rasa limau dapat menyediakan vitamin C setara 1½ buah oren untuk setiap tablet. 
  • Untuk kulit yang cantik
Hubungi saya jika berminat. 
COD di kawasan berikut:- Puchong, Cyberjaya, Putrajaya, Bandar Baru Bangi, Serdang, Seri Kembangan, 
Equine Park, Pasar Borong Selangor, Pulau Meranti, Highway MEX, Bukit Jalil, Sri Petaling, Kuchai Lama, Klang Lama, Sg Besi, Kem Sg Besi, UPNM, BTS, The Mines dan kawasan-kawasan sekitarnya.

Call/whatapps/sms: 019 2250752
Email : normila.muhamad@gmail.com
Add FB: Normila Muhamad
Like Fan Page: Mamanurins Vitamin Shop
Blog: www.mamanurins.blogspot.com


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. 

Basic H

Testimoni Basic H

9:30 AM

Testimon Sendiri

Saya membancuh 2 sudu Basic H bersama dengan 500ml air. Sepatutnya 1/4 sudu sudah memadai, tapi memandangkan daki disingki itu tersangatlah degil, maka saya menambah dos.

Sangat pekat dan menjimatkan. Tak perlu sental sampai lenguh tangan. Basuh biasa-biasa sahaja dengan span membasuh pinggan.

Hasilnya amat memberangsangkan. Saya cadangkan setiap rumah menyimpan sebotol Basic H ini, banyak juga kegunaanya. Multi purpose pun namanya kan?

Sebelum Menggunakan Basic H




Selepas Menggunakan Basic H

 


Bila saya sebut harganya, mesti ramai yang sangsi kan? Kuasa hebat, harga sangat sangat berpatutan. Tak rugi pun mencuba.

Selamat untuk seisi keluarga.

Hubungi saya jika berminat. 

COD di kawasan berikut:- Puchong, Cyberjaya, Putrajaya, Bandar Baru Bangi, Serdang, Seri Kembangan, 
Equine Park, Pasar Borong Selangor, Pulau Meranti, Highway MEX, Bukit Jalil, Sri Petaling, Kuchai Lama, Klang Lama, Sg Besi, Kem Sg Besi, UPNM, BTS, The Mines dan kawasan-kawasan sekitarnya.

Call/whatapps/sms: 019 2250752
Email : normila.muhamad@gmail.com
Add FB: Normila Muhamad
Like Fan Page: Mamanurins Vitamin Shop
Blog: www.mamanurins.blogspot.com


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. 

ppp

Basic H

Basic H ²™ Organic Super Cleaning Concentrate

8:32 PM

Tidak bertosik, Membersih secara Semulajadi

Basic H²™ Organic Super Cleaning Concentrate yang dua kali ganda lebih pekat ini memberi kuasa pembersihan yang lebih selamat dan berkesan sesuai digunakan bagi menangani seribu macam jenis kotoran rumah yang boleh digunakan pada bila-bila masa. Sebagai contohnya, bagi membersihkan kesan susu tertumpah di baju, bangkai serangga yang terlekat pada tingkap dan sos yang tertumpah di lantai. Itu hanya tiga daripadanya, masih terdapat 997 cara penggunaan yang lain.



Sesuai untuk membersihkan seribu macam jenis kotoran di rumah
  • Kepekatan berganda di mana 16 auns boleh dicairkan dengan 48 gelen air mampu memberi kuasa pembersihan yang hebat dan berkesan
  • Pencuci serbaguna yang berkesan untuk menanggalkan kotoran dan minyak pada sebarang permukaan yang boleh dicuci tidak kira di dalam atau di luar rumah
  • Dapat menanggalkan kotoran berminyak yang paling degil tanpa meninggalkan sebarang kesan minyak
  • Dua kali ganda lebih pekat daripada rumusan asal Basic H² dan hanya separuh diperlukan untuk muatan yang sama
  • Tidak perlu dibilas dan tidak meninggalkan kesan kotoran atau palitan

Sesuai untuk sebarang permukaan yang boleh dicuci sama ada di dalam atau di luar rumah:
  • Dinding
  • Permukaan dapur, jubin dan lantai
  • Peralatan
  • Periuk, besen, pinggan dan mangkuk
  • Tingkap dan cermin
  • Perkakas
  • Benda-benda diperbuat daripada kayu
  • Perabot (Sila pastikan anda tidak menggunakannya bagi membersihkan akuarium atau bekas cecair pencuci cermin)

Tahukah Anda?

Kebanyakan bahan pencuci serbaguna mengandungi toksin yang boleh meresap ke dalam badan melalui kulit atau sistem pernafasan. Bahan pelarut sintetik boleh mengganggu keseimbangan hormon. Bahan pelarut organik seperti butyl cellosolve merupakan sejenis neurotoksin dan bahan yang merengsakan hidung. Morfolin merupakan bahan toksin yang boleh merosakkan hati dan ginjal. Ammonia yang terkandung dalam bahan pencuci kaca merupakan sejenis bahan racun yang merengsakan kulit, mata dan sistem pernafasan.

Pekatan Pencuci Super Organik BASIC H² tidak mengandungi bahan-bahan di atas mahupun bahan-bahan berbahaya yang lain.

Cara penggunaan untuk kesan lebih memuaskan

Dapur, perkakas dapur, perabot, benda-benda yang diperbuat daripada kayu, dinding, keluli tahan karat, granit, marmar dan bilik mandi
Campurkan ¼ sudu teh dengan 16 auns air ke dalam penyembur Get Clean

Periuk, besen dan pinggan mangkuk
Campurkan ½ sudu teh dengan 1 gelen air

Tingkap dan cermin
Campurkan 1-2 titik dengan 16 auns air ke dalam penyembur Get Clean

Lantai
Campurkan 1 sudu teh dengan 1 gelen air

Kain benang biri-biri, nilon dan fabrik berkualiti tinggi
Campurkan ½ sudu teh dengan sebesen air suam

Perbezaan Shaklee
  • Selamat
  • Tidak bertoksik
  • Tanpa gas beracun
  • Tanpa bahan kimia berbahaya
  • Tanpa bahan pewangi
  • Lembut pada tangan
  • pH seimbang
  • Tanpa klorin

Berkesan
  • Berkesan untuk menanggalkan kotoran berminyak
  • Kepekatan berganda – 16 auns boleh dicairkan dengan 48 gelen air
  • Dua kali ganda lebih pekat daripada rumusan asal Basic H di mana hanya separuh diperlukan untuk muatan yang sama

Mesra Alam
  • Ramuan semulajadi yang diekstrak daripada jagung dan kelapa
  • Biorosot
  • Tanpa fosfat
  • Bungkusan yang boleh kitar semula
  • Tanpa bahan pewarna
  • Selamat untuk sistem septik dan pembentungan

COD di kawasan berikut:- Puchong, Cyberjaya, Putrajaya, Bandar Baru Bangi, Serdang, Seri Kembangan, 
Equine Park, Pasar Borong Selangor, Pulau Meranti, Highway MEX, Bukit Jalil, Sri Petaling, Kuchai Lama, Klang Lama, Sg Besi, Kem Sg Besi, UPNM, BTS, The Mines dan kawasan-kawasan sekitarnya.

Call/whatapps/sms: 019 2250752
Email : normila.muhamad@gmail.com
Add FB: Normila Muhamad
Like Fan Page: Mamanurins Vitamin Shop
Blog: www.mamanurins.blogspot.com


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. 


Dehidrated

Persiapan untuk Berpuasa. Ibu Menyusu Sudah Bersedia?

9:00 AM

Hari ni 4 Syaaban 1434. Maknanya, kurang 30 hari lagi kita akan berpuasa. Ahlan wasahlan ya Ramadhan. Saya masih lagi berjuang menggantikan puasa tahun lepas. Sikit hari saja lagi. Jangan contohi saya yang culas ini.  Semoga sempat saya selesaikan, malah mampu berpuasa sunat Syaaban. Amin ya Rabb.

Saya perhatikan ramai wanita berpuasa pada bulan ini. Ramai juga yang mengeluh dan risau dengan kondisi diri mereka yang berpuasa dan menyusukan bayi. Sedangkan bulan Syaaban yang bercuaca panas ini, tidak berpuasa pun asyik letih dan lesu, apatah lagi bulan puasa nanti.

Janganlah risau wahai ibu-ibu yang menyusukan anak. Percayalah janji Allah. Dia tidak akan memberi kita ujian yang tidak kita mampu tanggung. Bukankah wanita ini insan istimewa yang mampu menggoncang dunia. Kita mampu menanggung kesakitan yang teramat sewaktu melahirkan, ada juga yang berpuasa 24 jam untuk mengeluarkan bayi secara c-sect, inikan pula berpuasa dan menyusukan.

Yang penting kita berniat. Niat kerana Allah. Bila kita berniat, niat itu akan terus sampai kepada Allah. Percaya atau tidak, miracle atau magiknya bila kita berniat, kita akan fokus dan mampu bertahan walau apa jua keadaan. Pernah tak alami situasi ini?

Kita sangat lapar kerana tidak sempat bersarapan dan menunggu waktu untuk makan tengahari. Rasa laparnya seolah-olah tidak tertanggung.

Dalam satu keadaan yang lain, kita berniat untuk berpuasa Ramadhan pada malam hari, keesokan harinya kita terlepas waktu sahur, tapi kita tetap berpuasa kerana puasa itu wajib dan kita tidak boleh sewenang-wenangnya tidak berpuasa. Walaupun lapar tidak terhingga, tapi kita tetap tidak makan.

Apa yang berlaku ini?

Kuasa niat kerana Allah. Wallahuaklam.

Berbalik kepada ibu menyusu yang berpuasa. Apakah yang perlu dilakukan?

  • Ibu sangat perlu mengepam susu dengan lebih kerap berbanding bulan biasa bagi ibu yang bekerja. Pamlah setiap 2 atau 3 jam sekali. Susukan bayi dengan kerap bagi ibu yang tidak bekerja.
  • Kerapkan seisi pemerahan pada jam 12 pagi hingga 6 pagi kerana pada waktu ini hormon prolaktin banyak dihasikan.
  • Ambil la pahala sunnah bersahur. Ini sangat PENTING. Ia membekalkan tenaga ibu sepanjang hari. Ambil makanan seimbang. Pastikan ada kombinasi karbohidrat, protein dan serat. Minum air yang banyak untuk mengelakkan dehidrasi.Kekurangan air membuatkan susu merundum dan ibu lesu.
  • Konsep permintaan dan penawaran jangan diabaikan. Sentiasa kosongkan payudara untuk menghasilkan susu yang banyak. Jika payudara kurang rangsangan dan tidak dikosongkan, pengeluaran susu akan berkurang. Ia memberi isyarat kepada otak yang susu tidak diperlukan. Alangkah ruginya jika keadaan ini berlaku pada bulan puasa.
Apa lagi usaha yang boleh dilakukan? Maaf jika saya kata mungkin ibu menyusu perlu vitamin atau supplemen tambahan. Bukanlah wajib atau mesti, tapi bukankah lebih baik jika kita bertenaga dan memberikan susu terbaik untuk anak kesayangan kita. Kita boleh berpuasa dengan sempurna, mengambil manfaat beribadah pada bulan yang mulia ini malah kita dapat memberikan susu terbaik di dunia pada anak-anak. Mudahnya kita membina syurga di akhirat ini jika ini menjadi kenyataan. 

Apakah vitamin terbaik atau supplemen kepada ibu yang berpuasa dan menyusukan anak? 



Performance Drink
Ianya minuman berglukos yang mengandungi formula opticarb iaitu membantu badan kita cergas sepanjang hari walau berpuasa, memastikan kandungan gula dalam darah dan bendalir dalam badan adalah seimbang. Ia membantu si ibu tidak dahaga sepanjang seharian berpuasa. Berperasa oren, sesuai diminum begitu sahaja atau dicampur bersama Mealshake dan ESP. Merupakan produk paling HOT SELLING pada bulan puasa kerana banyak tenaga dan bendalir yang dikeluarkan ketika proses menyusu.

ESP
Protein sangat penting untuk tumbesaran dan pertumbuhan. Protein merupakan nutrien utama dalam penghasilan susu ibu. Pengambilan ESP mempercepatkan penghasilan susu dan memberi tenaga sepanjang hari dan mengawal rasa lapar kepada ibu.


Meal Shakes
Multivitamin yang mengandungi 19 vitamin/galian, serat dan protein. Ia mengenyangkan dan memberi tenaga kepada ibu. Pengambilan bersama air yang banyak selepas itu mampu mengelakkan sembelit.

Nak tahu cara bancuhan yang sempurna?

Boleh hubungi saya.

COD di kawasan berikut:- Puchong, Cyberjaya, Putrajaya, Bandar Baru Bangi, Serdang, Seri Kembangan, 
Equine Park, Pasar Borong Selangor, Pulau Meranti, Highway MEX, Bukit Jalil, Sri Petaling, Kuchai Lama, Klang Lama, Sg Besi, Kem Sg Besi, UPNM, BTS, The Mines dan kawasan-kawasan sekitarnya.

Call/whatapps/sms: 019 2250752
Email : normila.muhamad@gmail.com
Add FB: Normila Muhamad
Like Fan Page: Mamanurins Vitamin Shop
Blog: www.mamanurins.blogspot.com


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. 
 

Kenapa saya sukakan Energizing Soy Protein Shaklee (ESP) sebagai sarapan pagi?

1:31 PM




Saya mahu mengelakkan makanan yang kurang berkhasiat seperti nasi lemak, roti canai dan lontong

Saya mahu sarapan yang mudah dan sihat

Setelah mengkaji ESP banyak faedahnya. Nak tahu apa?

  • Kekal Muda – Asid Amino membina otot manusia, kuku, rambut, darah, organ, kulit, kelenjar, 50,000 jenis protein, 20,000 jenis enzim dan lain-lain. Pengambilan Energizing Soy Protein Shaklee adalah kunci untuk mengekalkan kulit muda dan otot serta memastikan kita sentiasa bertenaga.
  • Hormon Berasaskan Tumbuhan Semulajadi – kacang soya adalah tumbuhan yang hanya kaya dalam isoflavon yang sama dengan fungsi hormon wanita. Ia membantu dalam mengurangkan paras kolesterol dan mencegah osteoporosis dan penyakit jantung.
  • Memulihkan Fungsi Prostat Lelaki - genistein dalam kacang soya telah membuktikan bahawa ia mempunyai keupayaan untuk menghalang pertumbuhan dan mencegah sel kanser daripada merebak. Ia memusnahkan radikal bebas dalam sel-sel kita sebelum radikal bebas bermutasi DNA sel-sel menjadi sel-sel kanser. Ia juga menjaga rahim dan ovari, kitaran haid dan prostat.
  • Kulit berseri dan anjal – Merangsang regenerasi kulit dan otot, memulihkan kedutan, sebagai anti-penuaan, mengembalikan keserian kulit dan kelembutan-lembutan otot, sekali gus mempercepatkan pemulihan luka dan menghilangkan parut.
  • Pemberi tenaga segera – Membekalkan tenaga segera dan meningkatkan sistem imun, dengan itu ia memulihkan keletihan, migrain, insomnia dan tekanan gejala yang berkaitan seperti kemurungan, kebimbangan, ketakutan, dll.
  • Memulihkan Pigmentasi – Melambatkan proses uban, rambut gugur, masalah keadaan rambut, pigmentasi, freckles.
  • Memperbaiki Memori – Menguatkan ingatan, kecergasan, keupayaan seksual, dan sebagainya.

Anda masih lagi sangsi untuk mencubanya?

Hubungi saya untuk pesanan .

COD di kawasan berikut:- Puchong, Cyberjaya, Putrajaya, Bandar Baru Bangi, Serdang, Seri Kembangan, 
Equine Park, Pasar Borong Selangor, Pulau Meranti, Highway MEX, Bukit Jalil, Sri Petaling, Kuchai Lama, Klang Lama, Sg Besi, Kem Sg Besi, UPNM, BTS, The Mines dan kawasan-kawasan sekitarnya.

Call/whatapps/sms: 019 2250752
Email : normila.muhamad@gmail.com
Add FB: Normila Muhamad
Like Fan Page: Mamanurins Vitamin Shop
Blog: www.mamanurins.blogspot.com


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. 

Antibiotik atau Vitamin Semulajadi?

1:15 PM


Kita ada pilihan sama ada

  1. nak bergantung dengan antibiotik atau
  2. mengambil vitamin semulajadi untuk meningkatkan imun sistem.
Kami memilih pilihan No.2





NutriFeron™

Dicipta oleh pakar imun, Dr. Yasuhiko Kojima
Satu-satunya suplemen yang dicipta oleh pakar imun - Dr. Yasuhiko Kojima.

Lebih daripada 40 Tahun Penyelidikan
Dr. Kojima berjaya mencipta NutriferonTM selepas beberapa kali menjalankan ujikaji dan penilaian terhadap beribu-ribu sebatian dan lebih daripada 200 herba lain.

NutriferonTM mengandungi satu campuran proprietari ekstrak tumbuhan semulajadi yang berasal daripada biji labu, benih plantago, kuntuman bunga Japanese Honeysuckle dan bunga safflower. Boleh didapati secara eksklusif melalui Shaklee.

COD di kawasan berikut:- Puchong, Cyberjaya, Putrajaya, Bandar Baru Bangi, Serdang, Seri Kembangan,
Equine Park, Pasar Borong Selangor, Pulau Meranti, Highway MEX, Bukit Jalil, Sri Petaling, Kuchai Lama, Klang Lama, Sg Besi, Kem Sg Besi, UPNM, BTS, The Mines dan kawasan-kawasan sekitarnya.

Call/whatapps/sms: 019 2250752
Email : normila.muhamad@gmail.com
Add FB: Normila Muhamad
Like Fan Page: Mamanurins Vitamin Shop
Blog: www.mamanurins.blogspot.com

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.