Apakah Hepatitis B?

8:30 AM

Sebelum saya disahkan Hepatitis B, saya langsung tidak mengetahui apakah dia Hepatitis B. Syukurlah banyak informasi yang boleh saya peroleh melalui internet. Hasil pembacaan, saya ringkaskan tentang Hepatits B. Saya harap, informasi ini bermanfaat untuk mereka yang senasib dengan saya.

Hepatitis B adalah virus yang menjangkiti hati. Kebanyakan orang dewasa yang mendapat hepatitis B adalah untuk masa yang singkat dan kemudian boleh sembuh. Ini dipanggil akut hepatitis B.

Sesiapa sahaja boleh mempunyai hepatitis B dan tidak tahu yang anda mempunyai virus itu. Seperti saya, anda mungkin tidak mempunyai gejala. Seiingat saya, saya tidak perasan yang saya ada simptom. Saya cuma perasan saya cuma mudah letih dan penat. Demam atau selesema, sangat-sangat jarang sejak saya makan vitamin-vitamin Shaklee. Malah saya sentiasa rasa sihat dan bersemangat. Alhamdulillah.

Mungkin saya sudah ada virus itu sejak lama. Wallahuaklam. Menurut pembacaan, antara simptom yang ketara ialah kerap rasa seperti mempunyai selesema. Tetapi ingatlah, selagi anda mempunyai virus , anda boleh merebak kepada orang lain.

Virus Hepatitis B juga menyebabkan jangkitan jangka panjang , ia dipanggil hepatitis B kronik. Lama kelamaan, ia boleh merosakkan hati . Bayi dan kanak-kanak yang dijangkiti dengan virus ini adalah lebih cenderung untuk mendapatkan kronik hepatitis B. Kategori saya? Saya kurang pasti.

Untuk pengetahuan saya membuat rawatan susulan dengan Hospital Kuala Lumpur. Ya, saya pergi hospital kerajaan. Mengapa? Saya akan jelaskan dalam entri yang berasingan nanti.

Apa yang menyebabkan Hepatitis B?

Hepatitis B adalah disebabkan oleh virus hepatitis B. Ia merebak melalui sentuhan dengan darah dan cecair badan orang yang dijangkiti .

Anda boleh mendapatkan Hepatitis B jika anda:

 • Mengadakan hubungan seks dengan orang yang dijangkiti tanpa menggunakan kondom.
 • Pemindahan darah oleh orang yang dijangkiti
 • Seorang ibu hamil boleh memindahkan kepada bayi yang dikandung
 • Jarum yang dikongsi (digunakan untuk menyuntik dadah ) dengan orang yang dijangkiti.
 • Tatu atau menindik dengan alat-alat yang tidak dibersihkan dengan baik.
 • Berkongsi barang-barang peribadi seperti pisau cukur atau berus gigi dengan orang yang dijangkiti
 • Alatan perubatan yang tidak disteril dengan baik
Seorang ibu yang mempunyai virus yang boleh memindahkannya kepada bayinya semasa melahirkan. Jika anda hamil dan berfikir anda mungkin telah terdedah kepada Hepatitis B , pergilah buat rawatan. Jika anda mempunyai virus , bayi anda boleh mendapatkan vaksin untuk membantu mencegah jangkitan virus.

Anda tidak boleh mendapat hepatitis B dari hubungan kasual seperti memeluk , mencium , bersin , batuk, atau berkongsi makanan atau minuman.

Apakah tanda-tanda atau simptom Hepatitis B?

Ramai orang yang dijangkit Hepatitis B tidak tahu bahawa mereka mempunyainya kerana mereka tidak mempunyai gejala. Jika anda mempunyai tanda-tanda , anda hanya mungkin merasa seperti anda mempunyai selesema. Gejala termasuk :
 • Berasa amat letih.
 • Demam ringan .
 • Sakit kepala.
 • Tidak mahu makan.
 • Rasa sakit perut atau muntah
 • Sakit perut.
 • Cirit-birit atau sembelit.
 • Sakit otot dan sakit sendi.
 • Ruam kulit.
 • Mata kekuningan dan kulit (jaundis ). Jaundis biasanya muncul hanya selepas gejala-gejala lain telah mula pergi.

Kebanyakan orang dengan kronik hepatitis B tidak mempunyai gejala.

Bagaimana Hepatitis B didiagnosis?

Ujian darah yang ringkas boleh memberitahu doktor anda jika anda mempunyai virus hepatitis B sekarang atau jika anda mempunyai ia pada masa lalu. Doktor anda juga mungkin dapat memberitahu jika anda mempunyai vaksin untuk mengelakkan virus.

Jika doktor anda berpendapat anda mungkin mengalami kerosakan hati daripada hepatitis B, dia boleh menggunakan jarum untuk mengambil sampel kecil hati anda untuk ujian. Ini dipanggil biopsi hati.

Bagaimana ia dirawat?

Dalam kebanyakan kes , Hepatitis B akan hilang dengan sendiri. Anda boleh melegakan gejala-gejala anda di rumah dengan berehat, makan makanan sihat, minum banyak air, dan mengelakkan alkohol dan dadah. Juga, mengetahui daripada doktor anda apa ubat-ubatan dan produk herba yang perlu dielakkan, kerana sesetengah boleh membuat kerosakan hati yang disebabkan oleh hepatitis B lebih teruk.

Saya mohon doa semoga saya diberi kesihatan, dan kekuatan untuk beribadat kepadaNya. 

Prof Muhaya pernah berpesan, untuk orang yang sakit seperti saya, atau sesiapa yang ada penyakit

Ya Allah, aku terima sakit ini sebahagian dari diriku, berilah aku kekuatan untuk beribadat kepadaMu, jika boleh janganlah biar aku rasa kesakitan ini.

Prof juga memberitahu, jika kita sakit, kita jangan melawannya. Bila kita melawan kita akan penat. Eloklah kalau kita menerima sakit itu dengan redha dan hidup bersama-sama sakit itu. Ianya lebih menenangkan. Sebab mati itu pasti, biarlah sisa-sisa hayat ini kita gunakan seoptimum mungkin untuk kehidupan kita di 'sana' nanti.You Might Also Like

0 comments