Rendang Rembau dan Implikasinya

10:15 AM

Sejak semalam tekak dah rasa-rasa nak  makan rendang. Rendang rembau. Mak kepada biras saya memang pakar buat rendang pure ni. Kalau saya dan suami buat rendang dah jadi fusion punya. Hehe.. bukan tak sedap (perasan) tapi berbeza la dengan style asli orang rembau ni.

Saya memang hantu rembau mak dia. Hehe

Ni sedang menunggu daging empuk


Nak tahu resepinya. Simple sangat. Saya share sini ye

Rendang Daging Rembau
Utk sekilo daging,

5 biji bawang merah,
5 biji bawang putih,
5 batang serai,
Halia, lengkuas, kunyit besar ibu jari,
Rempah rendang 3 tb spoon apa apa brand,
Cili kering mesin 2-3 cawan - ikut kepedasan yang digemari,
Rempah 4 beradik 1 setiap jenis,
Kerisik 3 tb spoon,
Minyak masak setengah cawan,
Santan 3/4 kg.

Cara-cara

Bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, kunyit dan serai bahagian atas blend sampai lumat

Bahagian bawah serai 2-3 batang diketuk-ketuk

Tak tumis. Terus lebur bahan blend, daging dengan minyak sekali.

Dah kering baru masuk santan

Santan dekat-dekat kering masuk kerisik

Garam gula secukup rasa

Kena kacau selalu.

Siap!


Apa implikasinya kepada saya dan pemakannya

1. Kolesterol tinggi
2. Lemak tinggi

Haaaaa... sebab tu la lepas makan sedap-sedap ni sila makan Omega Guard atau lecithin dan Alfalfa untuk menyingkirkan kolesterol dan lemak jahat.

Kenapa yang di atas ni baik untuk detox?

Memecahkan Lemak
Supplemen yang sesuai untuk tujuan ini ialah Lecithin atau Omega Guard. Lecithin menyerap vitamin yang larut lemak. Ia bertindak untuk memecahkan lemak dan kolesterol. Membersih salur darah malah pengambilan tambahan membantu mengemulsi dan metabolism lemak, kolesterol dan trigliserid di dalam tubuh.

Ia dinamakan “pengemulsi semulajadi” kerana ia mempunyai kesan melekat pada lemak, dalam perkataan ringkasnya,ia menyebabkan lemak tu terapung di dalam darah, dan seterusnya mencegah lemak dari melekat kat dinding membran. Lecithin tak boleh dihasilkan oleh badan tetapi ianya sangat diperlukan oleh badan.

Detoksifikasi atau dikenali dengan DETOX sahaja.
Apa itu detox? Detox adalah proses pembersihan usus, segala toksin yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar. Mungkin ada yang pernah berdiet tapi tak nampak kesannya. Puncanya mungkin masalah usus. Bila toksin banyak, badan akan sukar untuk menyerap nutrien yang diambil samada daripada supplemen atau diet harian. Kami cadangkan supplemen herb lax dan alfalfa untuk tujuan ini.

Nak cuba Shaklee?
Call/whatapps/sms: 019 2250752 
Email : normila.muhamad@gmail.com 
Add FB: https://www.facebook.com/normila.muhamad 
Like Fan Page: https://www.facebook.com/MamanurinsVitaminShop 
Blog Urus Akaun Bisnes Kecil: www.normilamuhamad.blogspot.com 

*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

You Might Also Like

0 comments