berpuasa

Tips Penyusuan Ibu yang Berpuasa: Cara Saya

1:23 PM

Yahooooo...

Alhamdulillah. Semua yang berlaku di dunia ini adalah ketetapan Allah. Syukur sebab Allah takdirkan saya mampu berpuasa sejak 1 Ramadhan sehingga ke hari ini dan menyusukan dalam bulan Ramadhan ini. Jujurnya, saya tak terasa terlalu penat, malah boleh memasak juadah berbuka dan menguruskan rumah tangga dengan baik in shaa Allah.



Apa tips saya? Semestinya saya bertanya sana sini. Saya tanya mereka yang berpengalaman dan saya cuba mengikut kesesuaian saya. Mereka memotivasikan saya. Sekiranya mereka boleh, saya pun boleh bukan?

1. Pasang niat dan berdoa- Saya berniat dengan tegar untuk menyusukan baby Sofea dalam puasa ini kerana mengikut syariat Allah. Berpuasa dan menyusukan kerana Allah. Selebihnya saya berdoa supaya usaha saya ini dipermudahkan sehabis mudah. Sesungguhnya Allah maha Mengetahui apa yang terbaik untuk diri ini dan baby Sofea. Yakinkan diri saya mampu berpuasa dan bf untuk memenuhi hak dia.

2. Menyusukan mengikut keperluan - Saya hanya menyusukan baby Sofea secara direct dan akan menyusukan on demand. Saya tidak menyekat langsung dan ianya seperti hari-hari lain juga. Patuhi betul-betul konsep demand dan supply. Baby Sofea tidur siang hari sekejap-sekejap sahaja. Paling lama sejam dua. Waktu itu saya gunakan untuk housechores ataupun berehat. Jadi saya tak punya masa untuk mengepam. Selain waktu itu saya memang bf baby Sofea. Dia sangat clingy dengan saya. Boleh bayangkan tak pada hari biasa saya sentiasa minum air ketika bf kerana rasa haus sebab sentiasa menyusukan. Bulan puasa ini sungguhpun tidak boleh minum air pada waktu siang, susu masih banyak dan melimpah ruah sehingga basah baju saya. Itulah nikmat bulan Ramadhan. Siapa kata susu kering bila kita berpuasa? Nikmat yang manakah yang hendak saya dustakan. Alhamdulillah.

3. Makan kurma - Ianya sangat berkhasiat dan merupakan makanan sunnah yang disukai nabi Muhammad SAW. Tentunya ia memberi tenaga dan rasa kenyang yang lebih lama. Yang memberi kenyang itu Allah, jadi wajarlah saya berdoa semoga dengan memakan kurma ini saya lebih bertenaga untuk menyusukan baby Sofea dan berpuasa. Saya makan kurma sekurang-kurangnya 6 biji sehari, kadang-kadang lebih. 3 biji ketika sahur, 3 biji ketika berbuka dan selebihnya pada waktu malam antara waktu menyusu.

4. Bersahur - Ini penting. Bersahur dengan makanan berkhasiat mengikut piramid makanan. Nasi, sayur dan lauk. Selain itu, saya makan 3 biji kurma, 2 gelas air bertapis, 300ml air suam yang dicampurkan dengan Mighty 3 Gems (ESP, Meal Shakes & Performance Drink) dan jika ada lebihan juadah berbuka saya akan makan juga. Ikut kesempatan waktu. Saya selalunya bersahur jam 5 pagi sehingga masuk waktu Subuh. 

5. Minum air bertapis - Sepanjang malam tu saya minum air sedikit sedikit. Saya memang sentiasa standby air dalam bilik. Setiap kali menyusu saya akan minum air. Saya pastikan saya minum 3 liter air sepanjang waktu berbuka sehingga waktu sahur.

6. Kurangkan aktiviti berat - Jika boleh saya elakkan melakukan kerja berat. Bagi saya kerja berat tu seperti menyapu, vacuum dan mop rumah. Hahaha. Ia buat saya mengah betul. Jika terpaksa buat, saya akan melakukannya pada awal pagi ketika masih sangat bertenaga. Kerja rumah yang lain in shaa Allah masih boleh dilakukan seperti basuh baju, menyidai, melipat, memasak juadah berbuka dan juga menguruskan anak-anak sekolah.

7.  Banyakkan baca al-quran - 1 Ramadhan hari tu saya dan baby Sofea ke surau di taman perumahan untuk bertadarus bersama qariah taman ini. Ambil berkat bulan Ramadhan. Seronok Sofea. Suasana rumah Allah sangat menenangkan. 

Ini cara saya. Semoga bermanfaat untuk ibu-ibu di luar sana. 

Call/whatapps/sms: 019 2250752
Email : normila.muhamad@gmail.com
Add FB: https://www.facebook.com/normila.muhamad
Like Fan Page: https://www.facebook.com/MamanurinsVitaminShop
Blog Urus Akaun Bisnes Kecil: www.normilamuhamad.blogspot.com

*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit    






kiwi

Puding Kiwi

4:12 PM

Sebelum puasa hari tu ada beli 7 beli kiwi hijau. Konon-konon nak makan dengan overnight oat. Memang makan tapi cuma 3 biji je. Ada lebih tapi tersangatlah masam untuk dimakan begitu sahaja.  So the best way is to be creative. Saya buat puding kiwi yang simple sangat. Ikut citarasa sendiri.

Iklan jap! Konon-konon nak dapatkan khasiat vitamin C dalam kiwi ni. Sebiji pun tak sanggup nak makan macam tu je. Masam sangat. Jadi the best way nak dapatkan vitamin C semulajadi is by taking supplements. Vitamin C terbaik mestilah bersifat sustained release. Vitamin C Shaklee bersifat Sustained Released. Khasiat sebiji vita C 500mg Shaklee bersamaan dengan 7 1/2 biji oren!

Klik SINI untuk penjelasan yang lebih baik

Tengah promo ni, harga yang sangat berpatutan. Cepat grab!

************************************************************

Puding Kiwi

Sepaket agar-agar tali (20gm)
5 cawan air
1 1/2 cawan gula (tambahkan jika suka lebih manis)
1 tin susu cair
2 biji kiwi (blend dengan 1 cawan air)

sebiji buah kiwi utk hiasan



Cara-cara
 
Masukkan air, gula dan agar-agar tali ke dalam periuk. Kacau sehingga agar-agar larut kesemuanya.  Masak hingga mendidih.
Masukkan susu cair dan kiwi yg diblend tadi. Padamkan api.
Kacau hingga sebati.
Letakkan hirisan kiwi ke dalam acuan, kemudian tuangkan agar-agar ke dalam acuan. Sejukkan puding.
Bila dah sejuk, masukkan dalam peti ais.

Selamat mencuba ya.

Call/whatapps/sms: 019 2250752
Email : normila.muhamad@gmail.com
Add FB: https://www.facebook.com/normila.muhamad
Like Fan Page: https://www.facebook.com/MamanurinsVitaminShop
Blog Urus Akaun Bisnes Kecil: www.normilamuhamad.blogspot.com

*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit    

tazkirah

Tazkirah Jumaat yang Bisa Menyentap Hati

3:36 PM

 Dari FB UstazPahrol Mohd Juoi

.... akan tiba masanya wang tidak begitu penting lagi. Yang penting kesihatan.

Kemudian masa berlalu...kesihatan akan menjadi kurang penting, yang penting kasih-sayang.

Dan masa terus berlalu... kasih-sayang pun akan dirasakan kurang penting, yang penting amal ibadah.

Saat bertemu Allah kian hampir. Tinggallah segala harta, saudara dan segalanya.

Hidup hanya sementara, terlalu singkat untuk terus membenci dan sengketa!

Ramadan Kareem.

Call/whatapps/sms: 019 2250752
Email : normila.muhamad@gmail.com
Add FB: https://www.facebook.com/normila.muhamad
Like Fan Page: https://www.facebook.com/MamanurinsVitaminShop
Blog Urus Akaun Bisnes Kecil: www.normilamuhamad.blogspot.com

*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit    

berpuasa

Day 120

3:33 PM


Hari ni baby Sofea berusia 120 hari. Sangat clingy sejak semalam. Syukur tidurnya lena walaupun dari petang ke malam serba tak kena. Bagi susu pon on off menangis - nangis. Growth spurt yang sangat menguji. Pagi ni seperti balas dendam menyusu non stop pula. Mama rela yang penting tak cranky. Baru sedar pentingnya mama memilih makanan yang berkhasiat untuk bersahur. Supaya sentiasa bertenaga untuk menyusukan dan melayan karenah baby dan anak-anak yang
mencabar kurma dan Set Mighty 3 Gems sangat sangat membantu. 

Anak Solehah


Call/whatapps/sms: 019 2250752
Email : normila.muhamad@gmail.com
Add FB: https://www.facebook.com/normila.muhamad
Like Fan Page: https://www.facebook.com/MamanurinsVitaminShop
Blog Urus Akaun Bisnes Kecil: www.normilamuhamad.blogspot.com

*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit    

tips penyusuan eksklusif

Lagi Lagi Tentang Penyusuan

10:00 AM

Supplement hanya membantu badan ibu lebih sihat, bertenaga dan membantu mengawal segala bentuk tekanan demi memastikan emosi ibu dalam keadaan stabil supaya hormon oksitosin mudah dirembeskan apabila ibu tenang dan gembira. 

Vitamin ini ibarat baja pada pokok. Jika pokok itu kurang berbuah, kita disarankan membeli baja buah supaya banyak buah yang dihasilkan. Namun untuk membanyakkan kuantiti susu, si ibu perlu lebih kerap menyusukan dan mengepam.

Sentiasa kosongkan payudara supaya susu sentiasa ada. Kata kawan saya, anggap payudara kita ni macam paip. Bila-bila masa anak nak menyusu, susu sentiasa ada. Jadi, pentingnya jika kita set kan minda, yang susu kita banyak. Jika pengambilan makanan harian tidak mengikut piramid makanan, kita akan cepat letih dan moody. Bila ini berlaku penghasilan susu tidak dapat berlaku dengan lancar.

Banyakkanlah berdoa supaya susu kita sikit atau banyak diberkati kerana susu yang berkat in shaa Allah cukup untuk bayi kita.

Call/whatapps/sms: 019 2250752
Email : normila.muhamad@gmail.com
Add FB: https://www.facebook.com/normila.muhamad
Like Fan Page: https://www.facebook.com/MamanurinsVitaminShop
Blog Urus Akaun Bisnes Kecil: www.normilamuhamad.blogspot.com

*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit   

anti stress

Suami anda sering mengadu keletihan?

10:00 AM

Suami anda sering mengadu keletihan?

Sakit-sakit belakang?

Stress?

Sukar tidur dan sukar untuk bangun dari tidur?

Apa kata anda berikan hadiah ini untuknya?






Lepas makan ni, dengan izin Allah, kuranglah sikit suami mengadu nanti. Tentu mudah dia bangun tidur untuk solat Subuh! Silap-silap dia yang tolong kejut kita nanti.

Call/whatapps/sms: 019 2250752
Email : normila.muhamad@gmail.com
Add FB: https://www.facebook.com/normila.muhamad
Like Fan Page: https://www.facebook.com/MamanurinsVitaminShop
Blog Urus Akaun Bisnes Kecil: www.normilamuhamad.blogspot.com

*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit  

B Complex

Letihnyaaaaa

10:00 AM

Jika anda sering keletihan bolehlah cuba amalkan salah satu ini :

1. B-Complex + ostematrix

atau

2. Vitamin E + Ostematrix

Bukan sekadar untuk mengatasi keletihan, ia juga banyak manfaat lain. Ramai yang suka dua-dua vitamin ini.

Call/whatapps/sms: 019 2250752
Email : normila.muhamad@gmail.com
Add FB: https://www.facebook.com/normila.muhamad
Like Fan Page: https://www.facebook.com/MamanurinsVitaminShop
Blog Urus Akaun Bisnes Kecil: www.normilamuhamad.blogspot.com

*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit  

ESP

Kenapa Saya Mengambil ESP Shaklee Tanpa Jemu

10:00 AM

Bila orang tanya saya vitamin apa yang paling basic yang perlu ambil, saya sukaaaa sangat bagi tahu ambillah ESP dulu. Kenapa kenapa ye??

Penting ke ESP ni? Ya, bagi saya memang penting. ESP tu apa? ESP  ni sebenarnya adalah protein. Sel badan manusia terbentuk dari protein. Memanglah kita ada sumber protein dari makanan harian kita seperti ikan, ayam, tauhu, air soya, tempe, telur, daging etc etc namun sejauh mana kita boleh menjamin bahawa sumber protein ini benar-benar diserap oleh badan untuk pembentukan sel baru yang sihat.

Sekarang ni dalam media sosial banyak sungguh pendedahan tentang makanan semulajadi seperti ayam yang sudah dicemari dengan pelbagai bahan kimia melalui suntikan. Tambahan pula sumber protein itu digoreng dengan suhu yang tinggi. Entah-entah protein yang tinggal tidak memenuhi keperluan pembentukan sel dalam tubuh. Suhu yang terlalu panas boleh membunuh dan merosakkan sel. Fikirkan balik cara kita masak protein kita tu.


Sumber Protein


Pengambilan ESP yang konsisten membantu memastikan sel mendapat protein yang sempurna dan membantu melahirkan sel yang sihat. Apabila sel sihat, maka penyerapan vitamin dan galian adalah lebih optimum.

Seorang kawan saya, pengamal ESP tegar. Tujuannya sebagai milkbooster. Saya dapati kulitnya cantik, tiada lagi tompok-tompok hitam bekas jerawat lama, anaknya yang menyusu dah kurang dapat jangkitan selsema, hubungan suami isteri semakin baik dan yang paling seronok, anaknya mudah kenyang dan tidur lena di malam hari.

Setiap pagi saya bersarapan dengan biskut kraker tinggi fiber bercicahkan air milo yang saya campurkan dengan ESP dan oat. Makan begini setiap hari walaupun nampak ringan tapi ianya mengenyangkan. Saya hanya bersarapan berat pada hujung minggu ketika suami dan anak-anak bersarapan bersama.

Apa beza protein Shaklee dengan protein yang melambak di pasaran. Apa yang boleh saya katakan, ESP Shaklee mengandungi 9 asid amino yang tidak boleh dibuat oleh badan yang diperlukan oleh tubuh. Ianya adalah protien yang lengkap. Tidak menggunakan alkohol untuk proses pembersihan soya. Ia diproses dengan suhu yang sangat terjaga demi memastikan semua asid amino tidak rosak. ESP Shaklee ada protein terbaik di pasaran!

Tak percaya? Cuba dulu baru tahu, tapi ingat ye, vitamin ni bukan magik! Perlu amalkan secara konsisten. Doa dan tawakkal!

Call/whatapps/sms: 019 2250752
Email : normila.muhamad@gmail.com
Add FB: https://www.facebook.com/normila.muhamad
Like Fan Page: https://www.facebook.com/MamanurinsVitaminShop
Blog Urus Akaun Bisnes Kecil: www.normilamuhamad.blogspot.com

*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit   

B Complex

Mood Baik Susu Ibu Jadi Meriah!

10:00 AM

Ada kalanya saya perhatikan baby Sofea seperti enggan menyusu walaupun dia kelihatan mahu menyusu. Body language dan mulutnya jelas nampak yang dia kehausan tetapi bila disuakan miss B dia berpaling dari saya. Puas saya memaksa dia menyusu. Dia menangis kuat dan mengeraskan badannya! Episod ini berlaku beberapa kali sebelum ini.

Suami perasan situasi itu dan dia menyuruh saya naik ke bilik atas. Ketika itu saya berada di bawah, menyusukan sambil menonton, Nurin dan Alya bergurau senda dan kadangkala bergaduh. Saya pun menjerit marah-marah. Sebenarnya fikiran saya agak terganggu juga. Kata suami "Ma stress tuuu... cuba relaks!"

Bila saya naik ke bilik, saya turn on aircond. Suasana bilik agak sunyi dan baby Sofea minum susu dengan rakusnya! Haa.. baru saya tahu mengapa Sofea reject untuk menyusu. Dia terganggu dengan perasaan stress saya.

Gambar Hiasan

Sebenarnya, jika kita stress ia mengganggu penghasilan susu terutama jika kita mengepam. Jika kita direct feed pula baby seolah-olah faham perasaan kita. Itu yang dia meragam tu. Untuk itu, saya sehabis boleh mencuba untuk bertenang walau apa jua situasi. Walaupun sebagai manusia biasa kita tidak boleh mengelak. Jadi saya perlu berusaha untuk mengelakkan peristiwa ini berulang, atau sekurang-kurangnya mengurangkan episod ini.

Saya pastikan untuk mengambil vitamin anti stess!! Apa dia vitamin itu. B Comple dan vitamin C!

Pengambilan vitamin B Complex dan Vitamin C membantu dalam mendapatkan penstabilan hormon oksitosin terutama ketika ibu menyusu. Jangan sesekali memandang remeh untuk mengambil dua vitamin ini bila kita menyusukan anak supaya kita tak mudah down atau tertekan oleh apa jua persekitaran yang kita lalui. Selain itu cuba amalkan pengambilan makanan atau minuman kegemaran kerana ia sangat membantu dalam proses recover untuk ibu yang menghadapi susu merundum. Cuba ikut jadual pam anda. Amalkan makanan yang sihat serta pastikan minum air secukupnya demi memastikan keperluan air badan dipenuhi. 

Yang ini sangat penting ya. Jangan lupa berdoa! Banyakkan berzikir ketika menyusu. Fikir yang baik-baik sahaja. Bayi kita memahami apa yang kita rasa. Berkomunikasi dengan bayi. Mintalah kepada Allah kerana DIA yang berhak MEMBERI.

Call/whatapps/sms: 019 2250752
Email : normila.muhamad@gmail.com
Add FB: https://www.facebook.com/normila.muhamad
Like Fan Page: https://www.facebook.com/MamanurinsVitaminShop
Blog Urus Akaun Bisnes Kecil: www.normilamuhamad.blogspot.com

*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit  

doa setiap kali sujud

Doa

9:57 PM

Ya ALLAH dengan rahmatMU, berikan kejayaan kepada mereka yg berusaha, berikan petunjuk kepada mereka yg memerlukan, berikan kebenaran kpd mereka yang ingin mengetahui dan dengan kasihMU janganlah KAU ambil semula segala nikmat yang telah ENGKAU berikan. Ameen ameen ameen.

Call/whatapps/sms: 019 2250752
Email : normila.muhamad@gmail.com
Add FB: https://www.facebook.com/normila.muhamad
Like Fan Page: https://www.facebook.com/MamanurinsVitaminShop
Blog Urus Akaun Bisnes Kecil: www.normilamuhamad.blogspot.com

*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit  

set berpantang

Rahsia Kekal Cergas Sepanjang Berpantang

11:13 PM

Ramai yang tanya saya, consume set berpantang apa masa berpantang hari tu. Bukan lagi rahsia , ramai dah tahu tapi mungkin cuma nak double confirm.

Jom saya bawa anda ke dunia Set Berpantang Shaklee yang awesome !


SET BERPANTANG SHAKLEE 👍👍😄.
================================

🌸Vita-Lea® Iron Formula (Multivitamin)(120biji ).

👉Vitalea adalah multivitamin yang lengkap dengan 28 jenis vitamin dan mineral.

👉Sangat perlu demi memastikan tubuh badan menerima semua zat dan vitamin yang penting untuk kesihatan optimum dan perlu dalam menjamin kesejahteraan secara am.

👉Zat besi dalam Vita-lea dapat membantu ibu menambah zat besi kerana kebiasaannya ibu mengandung dan menyusu kekurangan zat besi dan jika tidak ditampung boleh menyebabkan ibu mudah pitam, lesu, kurang daya ingatan dan kurang konsentrasi..

🌸Sustained Release Vita-C (180biji).

👉Sebagai antioksidan, membantu meningkatkan sistem imunisasi badan ibu dan bayi dan menjadikan kulit lebih cantik..

🌸Energizing Soy Protein Isolate Powder (ESP)(850g).

👉Antara komposisi utama dalam susu ibu ialah protein. Protein adalah makanan sel.

👉ESP membantu memekatkan susu, memberi tenaga berkekalan untuk ibu yang tahan selama berjam-jam lamanya.

👉ESP membantu ibu memperolehi kesan yang optimum untuk pengambilan vitamin-vitamin lain.

👉Kulit juga menjadi lebih licin, gebu dan anjal..

🌸Alfafa Complex (330biji).

👉Raja segala tumbuhan, membantu meningkatkan imunisasi, mengandungi kalsium dan bagi ibu-ibu yang menyusu ia sangat membantu MEMPERCEPATKAN PENGHASILAN SUSU IBU..

🌸Ostematrix (Calcium & Magnesium)(120biji).

👉Dalam susu ibu, antara komposisi mineral yang tinggi ialah kalsium.

👉Kalsium penting untuk bina darah, bina tulang, gigi dan saraf dalam tubuh manusia.

👉Bagi ibu2 yang tidak menjaga dan mementingkan pengambilan kalsium dalam diet harian, maka kalsium untuk penghasilan susu ibu akan diserap dari yang sedia dalam tubuh ibu.

👉Jika perkara ini berlarutan dan si ibu tidak menggantikan semula kalsium ini maka si ibu tadi akan mengalami risiko osteoporosis, rasa sengal kaki dan tulang belakang, mudah letih dan lesu serta muka menampakkan garisan tua.

👉Pengambilan Ostematrix juga dapat membantu ibu y

ang mengalami masalah susu merudum ketika period..

🌸Omega Guard (90biji ).

👉Membantu membakar lemak yg tidak diperlukan badan.


Anda faham? Kalau tak faham saya boleh bagi anda faham. Berat saya turun dengan banyak ketika berpantang. Sebelum mengandung berat saya 58kg. Selepas sebulan bersalin berat saya 52kg. Badan kuat dan bertenaga walaupun kurang tidur. Luka czer cepat pulih. Saya sudah mula memasak pada minggu kedua kerana suami sudah bekerja. Saya berpantang sendiri dan menguruskan 2 orang anak yang bersekolah berlainan seisi. Alhamdulillah masih breastfeed secara eksklusif.

PM @ WA saya 019 2250752 untuk tips dan konsultasi percuma dengan setiap pembelian.
 
Call/whatapps/sms: 019 2250752
Email : normila.muhamad@gmail.com
Add FB: https://www.facebook.com/normila.muhamad
Like Fan Page: https://www.facebook.com/MamanurinsVitaminShop
Blog Urus Akaun Bisnes Kecil: www.normilamuhamad.blogspot.com

*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit 

free vitalea

Nota Syukur Hari Ini

11:11 PM


3 new membership in a row. Alhamdulillah... sapa tak nak free multivitamin ye tak? Shaklee bagi free je sempena 100 years Shaklee Vita-Lea Anniversary dengan syarat join je member, beli apa-apa produk dan taraaaaaaaaaaaaaa... free multivitamin ni.

Tak percaya? Ini betul-betul tau. Bukan cobaan.
 
Call/whatapps/sms: 019 2250752
Email : normila.muhamad@gmail.com
Add FB: https://www.facebook.com/normila.muhamad
Like Fan Page: https://www.facebook.com/MamanurinsVitaminShop
Blog Urus Akaun Bisnes Kecil: www.normilamuhamad.blogspot.com

*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

breasfeeding

My Breastfeeding Journey - Hari ke 94

10:15 PM

Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar.

Bersyukur sangat ke hadrat Illahi, saya masih lagi mampu breastfeed baby Sofea secara eksklusif sehingga kini, hari ke 94. Satu rekod terbaik sepanjang hidup saya. Serius! 

Perjalanan menyusukan ini walaupun penuh dugaan tapi ianya dipermudahkan. Itulah doa tanpa henti saya semoga ianya berpanjangan sehingga baby Sofea berumur 2 tahun. Apa yang memotivasikan saya ialah susu itu hak baby Sofea. Lagipun memang sudah terbukti susu ibu adalah susu yang terbaik di dunia!

Memang melesukan, letih, cepat lapar dan sakit pinggang tapi.... ianya sangat menenangkan, nikmat dan rasa syukur apabila melihat wajah baby yang mulus itu. Perkara yang payah tapi jadi mudah apabila melihat wajahnya itu Allahuakbar. Melihat wajahnya yang suci itu buat saya sentiasa memuji Allah berkali-kali. Baby ini benar-benar mengingatkan saya kepada Allah. Mengingatkan saya kepada kebesaranNya. Masha Allah...bersyukur diberikan rezeki ini.


Saya rasa sangat tak berdaya kalau ikutkan perasaan. Urusan rumahtangga banyak juga tertangguh demi memenuhi keperluan si kecil ini. Alhamdulillah, saya konsisten makan vitamin-vitamin Shaklee untuk memberi tenaga berpanjangan sepanjang hari. Allah membantu usaha murni saya.

Vitamin apa yang saya amalkan untuk menyusukan?

Boleh lihat SINI untuk mengetahui vitamin yang membantu saya kekal sihat, bertenaga dan milkbooster. Juga tips membanyakkan susu ibu.

Call/whatapps/sms: 019 2250752
Email : normila.muhamad@gmail.com
Add FB: https://www.facebook.com/normila.muhamad
Like Fan Page: https://www.facebook.com/MamanurinsVitaminShop
Blog Urus Akaun Bisnes Kecil: www.normilamuhamad.blogspot.com

*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Congenital Hypothyroidism

Kronologi Kisah Hypothyroid Nurin Sofea

9:28 PM

Setelah berkali-kali temujanji dengan doktor untuk follow up hypothyroid, akhirnya Nurin Sofea disahkan bebas daripada hypothyroid. Syukur alhamdulillah. Kronologinya agak panjang untuk diceritakan tapi secara ringkasnya begini 

18/3 - ambil darah & urine test untuk investigate prolonged jaundice

1/4 - review result- doktor kata berat baby Sofea tidak memuaskan. Poor weight gain. Saya disarankan untuk breastfeed Sofea dengan lebih kerap. Hari yang sama darah baby Sofea diambil untuk Thyroid Function Tests (TFT) kerana bacaannya agak weird. Appointment seterusnya 2 minggu lagi.

2/4 - dapat panggilan dari hospital. Perlu datang ke hospital segera kerana bacaan thyroidnya tinggi.

3/4 - jumpa doktor. Specialist decide untuk on - kan ubat Thyroxine untuk top up hormon baby Sofea. Ubat diberi untuk 3 minggu. Jika tidak diberi awal, kemungkinan baby menghadapi isu late development kerana hormon ini penting untuk pertumbuhan bayi. Saya konsisten bagi setiap hari, ubat itu saya crush dan dicampurkan dengan EBM sebanyak 1oz dengan menggunakan botol susu. Kali pertama saya beri gunakan shringe tapi baby Sofea tak pandai hendak menelan. Agak sukar buat saya menyuapkannya. Jadi saya dan suami fikir botol susu is the best way. Esoknya kami beli botol susu Avent. Alhamdulillah, lebih mudah. Berat baby Sofea 2.985. Agak rendah untuk bayi berusia sebulan.

17/4 -repeat ambil darah untukTFT

22/4 - review result - hormon terlebih pula. Ubat thyroxine perlu dihentikan serta merta. Berat baby 3.25. Meningkat tapi masih agak rendah untuk bayi seusianya

6/5 - repeat ambil darah untuk TFT

13/5 - review result -hormon dah ok. Paras normal, tapi masih perlu dimonitor.Berat baby meningkat juga walaupun slim (hehe) tapi tak perlu dibimbangkan kerana tetap meningkat.

28/5 - repeat ambil darah untuk TFT

4/6 - review result - syukur alhamdulillah. Nurin Sofea bebas dari hypothyroid.

Saya hadir temujanji tanpa jemu. Kadang-kadang bertemankan suami, kadang-kadang bertemankan Nurin. Nurin terpaksa cuti sekolah SRA untuk menemani saya. Hanya Allah yang akan membalas pengorbanannya.

Saya mahu yang terbaik untuk anak-anak saya. Saya juga sangat berterima kasih dengan pihak hospital, doktor-doktor, nurse-nurse dan sesiapa juga yang terlibat selama saya membawa anak saya untuk mendapatkan rawatan di hospital. Saya berpuas hati dengan perkhidmatannya. Walaupun hospital kerajaan, tapi perkhidmatannya sangat bagus. Memangla perlu menunggu tapi tidaklah terlalu lama. Yang penting perlu datang awal untuk mendapat parking kereta yang berhampiran. Daftar awal di kaunter pendaftaran. Selalunya urusan selesai sebelum pukul 11 pagi.

Paling saya tak suka bila mendengar tangisan baby ketika darah diambil. Sedihnya mendengar dia menangis kesakitan. Nak buat macam mana, sakit sekejap je anakanda.

Di dalam bilik menyusu di Hospital Serdang

Saya suka Hospital Serdang. Kalau mahu selesai awal, datanglah awal. Setiap kali appointment saya akan keluar awal pagi seawal 6.30 pagi. Jadi saya tidak terperangkap dalam kesesakan lalu lintas. Dapat parking yang dekat sangat dengan klinik pakar. Untuk lebih tips, Pm saya ye . Haha.

Call/whatapps/sms: 019 2250752
Email : normila.muhamad@gmail.com
Add FB: https://www.facebook.com/normila.muhamad
Like Fan Page: https://www.facebook.com/MamanurinsVitaminShop
Blog Urus Akaun Bisnes Kecil: www.normilamuhamad.blogspot.com

*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

bioflavonoid

Kelebihan Vitamin C Shaklee

4:14 PM

Apa istimewanya Vitamin C Shaklee? Yang ni saya rasa ramai yang tahu tapi tak ramai yang faham. Untuk anda lebih faham jom baca

 1. ‘sustained release’

● Vitamin C Shaklee diformulasi dalam bentuk ‘sustained release’. Boleh refer gambar - tercatat pada label botol

● Bermaksud kandungan vitamin C di dalam tablet ini akan dilepaskan ke dalam badan secara berperingkat-peringkat.

● Sebiji Vitamin C Shaklee mengandungi 500mg vitamin C. Ia akan dilepaskan sedikit sedikit iaitu 100mg untuk setiap jam.

● Sangat bagus kerana vitamin C mudah terhapuskan dalam keadaan tertentu contohnya jika kita stress, berhadapan dengan cuaca panas dll. Maka Vitamin C dalam badan boleh musnah.

● Vitamin C merupakan vitamin larut air.

● Jika terdapat lebihan vitamin C dalam satu-satu masa, badan kita akan bertindak untuk mengeluarkan lebihan ini melalui air kencing. Jadi, dengan formulasi ‘sustained release’ ini, kandungan vitamin C dalam badan dapat dikekalkan secara berterusan.


 
2. Bioflavonoid

● 1 tablet VitAmin C Shaklee, mengandungi 120mg bioflavonoid (lihat gambar) dan 25% bioflavonoid ini diekstrak daripada kulit buah yang juga dikenali sebagai Viatmin C Complex.

● Fungsi vitamin C complex ialah mempunyai kemampuan meningkatkan keberkesanan vitamin C dalam tubuh badan kita serta bertindak sebagai anti-radang, anti-alergi, anti-virus dan juga anti-kanser.

● Nutrien yg terdapat bioflavonoid ini tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dan perlu dapatkan dari makanan.

Antara bahan yg boleh menyebabkan bioflavonoid musnah adalah asap rokok! Jadi perokok-perokok  memang memerlukan vit c shaklee ini.

Credit: Group Telegram SPI Rafhanah-Master Jannatul Fadilah