Hadiah Aidilfitri

11:44 PM

Hadiah ni bukanla berupa wang ringgit atau baju raya yang mengerlip.Tapi ianya sangat bermakna buatku. Isnin minggu lepas aku kan gi interbiu. Pastu sampai ari ni aku tak dapat-dapat jawapannya. Doa x putus-putus moga rezeki itu milikku. Nak berharap sangat pun tidak juga. Sebab masa gi interbiu tu aku x berapa confident la. Abis suma soalan dier tanya. Speechless juga aku dibuatnya. Setiap ayat-ayat kat resume aku suma dia nak detail. Tak pernah aku kene interbiu macam ni.

Soalan interbiu:-
1. Berapa paid up capital co-nasib baik aku mmg handle secretarial matters ni, kalau x nganga gak aku

2. Average revenue per month-yang ini kalau aku x reti jawab mmg awal-awal dah kene reject dah...kata jaga akaun kan...

3. Margin berapa %

4. Pastu task yang aku buat...hehehhe..ni soalan paling mencabar...

5. Kenapa resign from previous-previous co –jawapan standard aku..biasalah..dapat better offer

6. Siap tanya, siapa owner co, background owner –as if dia kenal suma org yang buat business kat KL nih! Tapi I’m quite amaze sebab dia kenal former boss aku, rupa-rupanya ex-old boys school (MCKK) kantoi gak aku...tapi dia tau company former boss aku tu mmg problematic. Selamat aku...

7. Ayat terakhir dia... “Normila,I know u are very very suitable for this position, but...but... but...I just want to know whether you are a reliable person?”

How should I answer this?

“If u asked me, then my answer is yes..” then aku merapu apa pun aku x ingat...

Inilah interbiu yang paling challenging yang aku pernah rasa. Aku masuk bilik interbiu tu pukul 11. Aku keluar pukul 1.30...berpeluh-berpeluh aku dibuatnya!

This morning, I had a quarrel my boss again. Macam biasala...ada aje yang aku buat tak kena. But this time aku memang confront depan depan je dengan dia. Nak tengok aku hangin...sila laa...she/he don’t know me yet...tengoklah aku antar resignation letter nanti. They must be very happy.

Yang sebenarnya, pagi tadi aku dah hangin sangat ...aku call interviewer tu...tanya status interbiu.sebenarnya aku segan gila. Thanks to my hubby sebab bagi semangat & to Kak Mita for encouraging me to call.

Yang suspense nya, aku call dier x pick up. Dalam hati dup dap dup dap. Memang aku tak harapkan dia pick up call aku...Aku malu arr macam terhegeh-hegeh. Tapi aku nak sms aje. Semalam lagi aku dh draf sms tu. Cuma tak sent out lagi sebab segan. Apa yang aku segan sangat pon aku x tau.

Bila confirm tak angkat baru aku sms. Few minutes after that she called me...makkkkkkkk...seramnya

“Normila, maaf saya ada discussion tadi” aku dengar dia mcm gelak-gelak

“Ye puan, tak per, Puan dapat SMS saya?”

“tu yang saya nak bagi tau ni...What do you want to hear?” alamak...dia saja nak bagi aku suspense...mengigil gak aku time tu.

“I wish I could hear good news, of course”

Dia gelak-gelak lagi-aku dah la menggelabah ni

“Yes... we are offering u the job. But we cannot give the salary u asked for. We can only give u RM**** but the salary will be revised after the probation”

Aku rasa mcm nak menangis masa tu....Speechless...but anyway I said to her that I don’t mind. Because i know where I stand. Hahahaha...aku saja letak expected salary banyak-banyak..sebab aku tau dia mesti nego punya.

Inilah hadiah aidilfitri untuk aku. Yang pastinya aku akan collect letter of offer aku after raya nanti. Alhamdulillah. I will be reporting on November. Wish me luck friend!

You Might Also Like

3 comments

  1. wah...congrats!!! harus buat open house nie utk celebrate nie...hehehe

    ReplyDelete
  2. hopefully lepas ni keje ok la...klu x ok mcm biase la,sendiri mau paham la eik..congratulation n have a nice day :)

    ReplyDelete
  3. tq all..berkat doa korang suma jugak...and pressure from my hubby...asik pressure je soh carik keje lain.

    open hse nnti umie tanya en p.e yer..dia nk buat bila...perancangan mmg ada...nk buat hse warming sekali...bila tu x tau lg

    ReplyDelete