Mee Kari Ala Pie Shafie (En Suami Saya laa)
Bila datang malas saya, saya suka suruh encik suami masak. Dia pula memang pantang disuruh. Dengan syarat saya bagi menu. Apa yang saya mahu makan agaknya ya?
Dapat mee kari pun sedap kan? Mee kari kawwww tulang lembu.
Pagi tu juga kami ke pasaraya terdekat cari bahan-bahan. Rahsia kesedapan kuah mee kari ni terletak kepada tulang lembu tu. Reneh lama . Sekurang-kurangnya 2 jam tau guna rice cooker. Kalau guna periuk dengan dapur gas tu pandai-pandai la ye agak-agak.
Bahan-bahan yang digunakan sama sahaja dengan resepi mee kari yang lain bezanya cuma tulang lembu. Boleh beli di pasar.
Pagi tu juga kami ke pasaraya terdekat cari bahan-bahan. Rahsia kesedapan kuah mee kari ni terletak kepada tulang lembu tu. Reneh lama . Sekurang-kurangnya 2 jam tau guna rice cooker. Kalau guna periuk dengan dapur gas tu pandai-pandai la ye agak-agak.
Bahan-bahan yang digunakan sama sahaja dengan resepi mee kari yang lain bezanya cuma tulang lembu. Boleh beli di pasar.
Mee Kari Ala Pie Shafie (En Suami Saya laa)
Mee Kari |
Bahan Utama
900gm mee kuning (basuh, celur dan toskan)
Bahan hiasan
Taugeh -celur
Sawi - celur
Bawang goreng
Daun sup - hiris
Cili hijau - hiris
Cili hijau - hiris
Bahan Kuah
Ayam (suami cuma amik bahagian kaki dan leher sahaja)
500gm kerang (rebus dan ambil isi)
500gm tulang lembu
1 paket fish ball
1 paket tauhu pok
1 atau 2 sudu cili giling - ikut kaler masing2
2 paket kecil rempah kari babas
Santan dari sebiji kelapa
1 paket fish ball
1 paket tauhu pok
1 atau 2 sudu cili giling - ikut kaler masing2
2 paket kecil rempah kari babas
Santan dari sebiji kelapa
Daun ketumbar ( 2 pokok bersama akarnya) - potong 3 atau 4
Serai
minyak
garam
minyak
garam
gula
asam keping
rempah 4 beradik (kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih & buah pelaga)
1.5liter air
Bahan mesin
3 inci halia
1/2 inci lengkuas.
1/2 inci lengkuas.
2 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
Cara Memasak Kuah
Masukkan ayam, tulang lembu, air, daun ketumbar, bahan mesin, rempah kari, cili giling, serai, rempah 4 beradik dan asam keping ke dalam periuk (preferable multipurpose cooker. Suami guna rice cooker sahaja). Masak sehingga daging di tulang empuk. Ambil masa 2 jam juga untuk kuah/stok yang sedap. Tambah air jika perlu.
Apabila daging empuk, masukkan santan, kerang, fish ball, tauhu pok, garam dan gula secukup rasa. Hiaskan dengan bahan hiasan yang pastinya bukan hiasan semata-mata.
Siap!
Tinggi kalori semangkuk mee kari ni. Untuk kurangkan kolesterol, boleh makan Phytocol-ST, Omega Guard, Garlic dan Alfalfa Shaklee ya.
Whatapps/sms: 019 2250752
Email : normila.muhamad@gmail.com
Add FB: https://www.facebook.com/normila.muhamad
Like Fan Page: https://www.facebook.com/MamanurinsVitaminShop
COD sekitar Cyberjaya, Puchong dan kawasan sekitarnya.
Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EKSKLUSIF dengan setiap pembelian ISTIMEWA untuk anda!
*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit
Tinggi kalori semangkuk mee kari ni. Untuk kurangkan kolesterol, boleh makan Phytocol-ST, Omega Guard, Garlic dan Alfalfa Shaklee ya.
Whatapps/sms: 019 2250752
Email : normila.muhamad@gmail.com
Add FB: https://www.facebook.com/normila.muhamad
Like Fan Page: https://www.facebook.com/MamanurinsVitaminShop
COD sekitar Cyberjaya, Puchong dan kawasan sekitarnya.
Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EKSKLUSIF dengan setiap pembelian ISTIMEWA untuk anda!
*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit
No comments: